Karel Januška: Otevřený dopis ministru spravedlnosti

02.05.2015 10:27 | Zprávy

Česká republika se omluvila některým občanům za nezákonnou činnost. Hledám viníky a navrhuji, jak postupovat, aby se ČR mohla nazývat právním státem. Kopie dopisu jsem zaslal všem členům vlády a Poslanecké sněmovně.

Karel Januška: Otevřený dopis ministru spravedlnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na ministra spravedlnosti Robert Pelikán

Vážený pane ministře spravedlnosti.

Sdělil jste občanům, že ČR pochybila a doznala se k trestnému: „Česká republika se omlouvá za nezákonný postup a nezákonné trestní stíhání poškozeného Marka Šnajdra, … jakož i za jeho nezákonnou vazbu. Tento nezákonný postup vedl k profesní a společenské újmě poškozeného, za což se Česká republika … omlouvá.“  Podobnou veřejnou omluvu obdrželi i jiní obvinění v téže věci.

Otázal jsem se předsedů soudů Ústavního, Nejvyššího a Nejvyššího správního, zda učiní nějaké kroky, které by podobnou situaci vyloučily. Z odpovědí je zřejmé, že moc soudní nebude v této věci nic aktivně konat.

Obrátil jsem se na předsedu vlády, zda bude zabráněno tomu, aby již nikdy k takové situaci nemohlo dojít. Předseda vlády mne prostřednictvím své mluvčí odkázal na Vás. Patrně jste prohlášení učinil bez vědomí celé vlády, protože předseda vlády se zříká zodpovědnosti.

Vážený pane ministře, domnívám se, že je Vaší povinností zákonem zabránit tomu, aby nikdy k obdobné situaci nemohlo dojít. Takové opatření jste měl občanům sdělit v okamžiku, kdy jste se za ČR omlouval. Zpochybnil jste jeden ze základních axiomů, že Česká republika je právním státem.

Z veřejných zdrojů se dovídám, že jménem ČR uzavíráte smlouvy se soudci, kteří porušili Ústavu, a svým rozsudkem se domáhají jiného finančního ohodnocení, než které jim přiřkla moc výkonná. Ústava zakazuje všem soudcům, aby vynesli podjatý rozsudek.

Tato Vaše dvě pochybení byste měl urychleně napravit. Jedním ze způsobů je ten, který jsem dopisem sdělil (26. 4. 2015) všem členům vlády, tedy i Vám. Jen zveřejnění záměru vložit do Sbírky zákonů navrhovaný paragraf způsobí, že soudci budou více přemýšlet nad svými rozhodnutími. Obhájit paragraf před poslanci by neměl být problém pro žádného občana „s právním vzděláním“. Písemné námitky proti paragrafu rád vyvrátím příklady ze svých zkušeností. Právní prostředí se změní okamžitě po zveřejnění záměru.

S pozdravem

Ing. Karel Januška

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

11:21 Alena Maršálková: Volební studio na ČT24 hodinu před vyhlášením výsledků

Zpracovat analýzu živého vysílání volebního studia, kdy několik hodin netrpělivě čekáme na výsledky …