Karel Januška: Šmejdi a lichváři

30.03.2020 18:24

Řešení koronaviru které přijímá současná vláda je neekonomické. Některé příkazy občanům jsou nesmyslné. Ztráty státního majetku budou enormní.

Karel Januška: Šmejdi a lichváři
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Pane senátore Bohuslave Svobodo. Sledoval jsem vaše názory v České televizi. Když Ústavní soud pohrdá svými povinnostmi, je nutný zákrok zákonodárců. O tom, že Ústavní soud neplní své povinnosti jste se mohl přesvědčit na své kůži. Když ÚS zjistí nespravedlnost, je jeho povinností zrušit příslušné soudní rozhodnutí, zrušit právní postupy nebo předpisy, které nespravedlivé rozhodnutí zapříčinily, a přikázat jinému soudu, aby nespravedlnost napravil. To náš ÚS nečiní. V republice jsou poškozovaná základní občanská práva.

Pane premiére, mám silný pocit, že řešení, které jste jako vláda přijali, není ekonomické. Naopak se domnívám, že republika na toto vaše řešení doplatí. Na buben asi nepřijde. Po bitvě je sice každý frajtr generálem, ale nad navrhovaným řešením pana prof. Pirka jste se měli víc zamyslet. Redaktor Stach přesně popsal jak se virus šíří, jak lze minimalizovat počet nakažených (nebo mrtvých), ale nepočítal náklady, která jednotlivá řešení budou vyžadovat. Řešení přijaté v Izraeli nebo Velká Británie mi připadají rozumnější. Úmrtnost budou mít patrně větší. Ale naše škody na státním majetku bude těžké nahradit..

Světové nebezpečí zhoubného konaviru dává demokratickým vládám možnosti, které mohou demokracii pošlapat. K moci se mohou dostat takoví zvolení představitelé, u kterých je nebezpečí zneužití moci výkonné.

Domnívám se, že by zákonodárci měli uspořádat společnou schůzi obou komor Parlamentu. Na této schůzi by měli rozhodnout, zda prezident má nadále zastávat svou funkci. Současně by měli soudcům připomenout, jaké je znění Ústavy. Pravda, čili spravedlnost je jediným kriteriem každého soudu. Na své kůži jsem musel také akceptovat rozhodnutí soudu, které by za Rakouska nebo v První republice nemohl vynést žádný soudce.
Neustále navrhuji zrušení současného Občanského soudního řádu (podepsaného totalitními pohlaváry). Soudcům je třeba přikázat, jak mají rozhodovat, aby rozsudky byly spravedlivé. Stačí přísně dodržovat literu Ústavy. Nejlépe v paragrafové formě. Třeba takto:

Parlament připomíná soudcům na jakých základech spočívá jejich rozhodování:

§ 1. Hierarchické uspořádání lidského poznání a právních norem tvoří zákon, podle kterého soudci rozhodují. Jsou to:

(1) Zákony přírodních věd, matematiky, nejnovější poznatky věd lékařských a technických, (2) Ústava, Listina základních občanských práv a svobod, (3) nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (EU, NATO), (4) zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů, (5) nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

§ 2. O vazebním zadržení občana rozhoduje soudce, který se stává jeho zákonným soudcem.
§ 3. V soudním řízení musí soud vyhodnotit každý předložený důkaz.
§ 4. Soudnictví je dvoustupňové. Každý spor má nárok na dva zákonné soudce, případně rozhodnutí dovolacího soudu.
§ 5. Státní úředníci plní cíle, které si současná vláda stanovila. Vedoucí státních úřadů jsou za to zodpovědní.
§ 6. Lichva je trestný čin. Parlament stanoví podmínky, kdy se půjčka stává lichvou.

Do parlamentních voleb máme dost času, aby se jednotlivé politické subjekty k problému vyjádřily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …