Karel Januška: Spravedlivé volby

19.01.2021 19:53

Demokratický stát je založený na třech pilířích. Moci soudní, moci zákonodárné a moci výkonné. Volby jsou v demokratickém státě jedinou možností, jak si svéprávní občané mohou zvolit svého panovníka.

Karel Januška: Spravedlivé volby
Foto: FB Karel Januška
Popisek: Karel Januška

Každé volby by měly být veřejné. Za svůj hlas nemůže být nikdo krácený na svých právech.

Volby v USA nejsou v souladu s matematikou. Každý stát USA má svou ústavu a své zákony. Proto je chybné, když se při volbě prezidenta sčítají hlasy volitelů jednotlivých států. Je třeba dbát na počet obyvatel každého státu. Kriterium musí být, zda v příslušném státě zvítězil kandidát A, nebo B. Jinými slovy je třeba zjistit volební váhu volitele v každém státě. Součet poměrných vah pro všechny kandidující (dva) prezidenty musí být roven jedné (1). Sčítání hlasů volitelů je matematický nesmysl. Představme si, že by existovalo soustátí dvou samostatných států. Jeden by měl deset milionů a druhý sto milionů obyvatel. Z toho plyne, že váha hlasů volitelů je v poměru 1 : 10. Dokud v USA neprovedou korekci na váhy volitelských hlasů, nemohou mít spravedlivě zvoleného prezidenta. Nechce se mi věřit, že jsou zákony přírodních věd v USA opomíjené.

V homogením státě (jako je ČSR) je volba prezidenta jednoduchá. Stačí v několika kolech spočítat hlasy, které kandidáti obdrželi.

Volby do Poslanecké sněmovny jsou deformované z vůle poslanců. Do druhého kola bylo zavedené omezení (kvóra) pro malé strany. Poslanci sami sebe zvýhodnili před menšími stranami. Senátoři by měli tento způsob voleb upravit tak, aby volby byly spravedlivé. Po sametové revoluci a smrti Havlově se moci zmocnila klika "občanů s právnickým vzděláním". Klaus se Zemanem uzavřeli podraz na voliče. Vyřadili z boje o právní stát menší strany. Opoziční smlouva umožnila upevnit moc bývalým vedoucím pracovníkům.

Nadcházející volby by měly využít všech možností výpočetní techniky. Není třeba sčítacích komisí. Volit by se mohlo všemi způsoby: v místnostech, z domova i ze zahraničí. Volby jsou věřejné, není třeba žádného utajování. Ukončení voleb se stanoví přesným časem. Výsledky jsou známé okamžitě po ukončení voleb. Další kolo voleb může následovat po několika dnech. Počet kandidátů do poslaneckých křesel se bude snižovat až do okmžiku, kdy se dosáhne dvojnásobného počtu poslaneckých křesel. Náklady na takové volby budou minimální.

Takto zvolení poslanci budo dbát o spravedlivý stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…