Karel Konečný: Šlechtová popřela sama sebe

27.07.2018 11:13

Když Karla Šlechtová s velkou nevolí končila na ministerstvu obrany, obviňovala za svůj pád všechny kolem sebe. Od premiéra Babiše, jehož média na ni pořádají hon, přes štvavou kampaň novinářů, až k zlým zbrojařům, kteří se jí pomstili za nevydařené zakázky. Nakonec sama podepsala kontrakt za 350 milionů korun bez výběrového řízení.

Karel Konečný: Šlechtová popřela sama sebe
Foto: www.karlaslechtova.cz
Popisek: Karla Šlechtová, ministryně obrany

Její úporná snaha na ministerstvu zůstat nebo nahlas očistit své jméno byla tak neobvyklá, že to až zaráželo. Málokterý ministr vystupoval tak emotivně a bojovně jako právě Karla Šlechtová.

Při svém odchodu uspořádala pompézní tiskovou konferenci, na které emotivně prohlašovala, že na ministerstvu „ vymetala pavučiny" a že za jejím odchodem stojí zbrojaři, kteří se jí chtěli pomstít. "Je tu mnoho pavučin k přetrhávání a vymetání. Mé protikorupční tažení vadilo hodně lidem, politikům," uvedla (viz).

Poněkud paradoxně pak působí zpráva, že těsně před odchodem ministryně schválila pro firmu SAAB zakázku v hodnotě 350 mil.Kč na dodávku taktického bojového simulátoru. Bez výběrového řízení. Jinými slovy – to, proti čemu bývalá ministryně údajně bojovala, sama udělala.

Jedná se o klasickou ukázku obcházení zákona o veřejných zakázkách. Simulátor totiž mohlo vyvinout hned několik českých a desítky zahraničních firem, a to včetně VR Group, státního podniku ministerstva obrany, který se vývojem a zaváděním taktických simulátorů do ozbrojených sil zabývá (viz).

Nad kontraktem kroutí hlavou vojenští odborníci i zástupci obranného průmyslu. U každé větší zakázky totiž platí pravidlo, že bude vypsáno řádné výběrové řízení a že by se na dodávce měla podílet česká společnost.

Nakonec však zakázku získala švédská firma SAAB, která má na ministerstvu nebývalé nadstandardní vztahy už od dob Miroslava Kalouska. Jeho blízký přítel Richarda Háva totiž přes svůj Omnipol přihrál švédskému konsorciu zakázky v řádech miliard korun (viz).

Karla Šlechtová podle svých slov musela z funkce odejít kvůli svému úsilí skoncovat s nekalými praktikami v resortu. Že sama popřela všechna svá tvrzení a obvinění je nyní nasnadě.

Nabízí se tedy spekulace, zda její hlasité vystupování při odchodu nebylo jen zástěrkou pro kontrakt nebývalých rozměrů a zda se ministryně nechtěla "pojistit na lepší časy".

Každopádně je dobře, že takový člověk už v čele ministerstva nestojí. A i když je to trapné, je stále přijatelnější řešit, kdo před lety opsal diplomovou práci, než ubrečená ministryně, která si daňové poplatníky brala jako rukojmí ve své podivné hře o ministerstvo obrany.

Karel Konečný

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.