Karel Wichs: Katalánský národní svátek

13.09.2014 10:00

Katalánci oslavili svůj národní svátek Diadu. 11. září si připomínají poslední akt války o španělské dědictví. V roce 1714 dobyli Bourboni po čtrnácti měsících obléhání Barcelonu.

Karel Wichs: Katalánský národní svátek
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

V minulosti byla Diada náboženským svátkem. V posledních letech však převzali iniciativu separatisté. Podněcují účastníky Diady, jejichž počet každým rokem roste, aby podpořili vznik nezávislého Katalánska. Podle odhadů barcelonských strážníků se třísetletého výročí Diady zúčastnil úctyhodný milion osm set tisíc osob.

Ne všichni však volají po samostatnosti, i když, pravda, na Diadě jich byla většina. Katalánců je sedm a půl milionu a podle průzkumů přibližně polovina občanů chce, aby Katalánsko zůstalo součástí Španělska. Požadují ovšem další svobody. V tom jim vychází vstříc opoziční socialistická strana Španělska, která navrhuje federativní uspořádání.

Zastánci samostatnosti nejsou jednotní. Část jich zaváhala, když španělský Ústavní soud označil hlasování o nezávislosti za nelegální. Nevzdávají se osamostatnění, ale jsou toho názoru, že je to běh na dlouhou trať. V tom jsou zajedno s baskickými separatisty.

Všichni pozorují Skoty, i když ti si žádné srovnání nepřejí. Katalánský premiér Artur Mas připustil, že skotský příběh je inspirující. On sám se dopoledne zúčastnil kladení věnců. Na podvečerních oslavách organizovaných separatisty však chyběl.

Lidské zástupy vytvořily v Barceloně velké „V“ jako symbol vítězství nebo vůle. Každé rameno véčka měřilo přes pět a půl kilometru. Ve čtvrtek měli Katalánci volno a bylo hezké počasí. Véčkem chtěli separatisté vyjádřit svou vůli zvítězit 9. listopadu. Je to den, na který katalánská vláda, potažmo premiér Mas, vyhlásil lidovou konzultaci o nezávislosti.

Zdálo se, že premiér je nakloněn od hlasování ustoupit. Po včerejší mohutné manifestaci za nezávislost prohlásil, že Madrid by měl vyslechnout hlas katalánského lidu. Tlačí ho také bojovní separatisté. 

Ve čtvrtek se v ulicích Barcelony často ozývalo: „Masi, vyndej volební urny na ulici“. Radikální separatisté jsou rozhodnuti vyhlásit občanskou neposlušnost vůči Madridu. To v případě, že by Mas začal ustupovat. Zatím je blízká budoucnost nejasná.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …