Karel Wichs: V Radě bezpečnosti OSN od ledna zasedá pět nových nestálých členů

06.01.2015 15:21

V novém roce zasedlo do Rady bezpečnosti OSN pět nových nestálých členů. Konkrétně jde o Španělsko, Venezuelu, Angolu, Malajsko a Nový Zéland.

Karel Wichs: V Radě bezpečnosti OSN od ledna zasedá pět nových nestálých členů
Foto: OSN
Popisek: OSN

To povzbudilo palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Okamžitě ohlásil, že Radě znovu předloží požadavek na konec izraelské okupace a uznání palestinského státu. 30. prosince Rada bezpečnosti tento návrh zamítla.

Být vybrán, byť bez práva veta, znamená mezinárodní prestiž. Umožňuje to posílit bilaterální vztahy s dalšími členskými zeměmi OSN, dozvídat se z první ruky geostrategické informace, aktivně se podílet na řešení aktuálních mezinárodních problémů.

Mezi úkoly Rady bezpečnosti patří mimo jiné řešit spory členských zemí, vyhlašovat sankce vůči vládám, které narušují mír, a schvalovat vojenské akci vůči agresorům.

Získat křeslo nestálého člena není levná záležitost. Odhaduje se, že Španělsko za posledních deset let, co o ně usiluje, vydalo na své zvolení 20 milionů dolarů.

Druhým uchazečem za region bylo Turecko. Někteří se domnívali, že by se Ankaře mělo vyjít vstříc, když už Brusel oddaluje přijetí Turecka do Evropské unie. Uškodilo mu však, že vloni na podzim nechtělo dovolit Kurdům na svém území odejít do války proti Islámskému státu. Španělsko zvítězilo až při třetím hlasování.

Venezuela se o místo nestálého člena ucházela za region jako jediná. To zřejmě přispělo k tomu, že byla zvolena vysokým počtem hlasů. Vyslovilo se pro ni 181 ze 193 zemí. Vláda Venezuely to pochopila jako uznání svých proruských postojů, jakož i vnitřní politiky, která potlačuje opozici.

Spojené státy léta upozorňují, že venezuelská politika neodpovídá zásadám charty OSN. Nečinily ovšem tak důrazně jako v roce 2006, kdy prosadily do Rady bezpečnosti místo Venezuely Panamu.

Je jisté, že Caracas bude podporovat Moskvu a v mnoha otázkách, včetně Palestiny a Sýrie, bude proti Washingtonu.

Ten se tváří, že mu to nevadí. Má právo veta. Ale jak to komentovala BBC, Venezuela jako nestálý člen Rady bezpečnosti bude po dva roky tlačit Spojené státy jako kamínek v botě.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …