Kateřina Březová: Evropský týden mobility a Evropský den bez aut 2011

17.09.2011 15:47

Radnice více než šesti desítek českých a moravských měst se během příštích sedmi dnů zapojí do kampaně 10. ročníku Evropský týden mobility.

Kateřina Březová: Evropský týden mobility a Evropský den bez aut 2011
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Březová

Tématem desátého ročníku, který vyvrcholí ve čtvrtek 22. září Evropským dnem bez aut, je alternativní doprava, tedy prezentace výhod používání udržitelných forem dopravy, jako jsou pěší chůze, kolo, ale i tramvaj, autobus či vlak.

Do projektu je zapojeno víc než 30 států, u nás se ho účastní 64 obcí.

Města připravila besedy, výstavy, řada z nich na několik hodin omezí provoz v centrech.


V hlavním městě bude soustředěn hlavní program do soboty, kdy se na pro automobilovou dopravu uzavřeném Smetanově nábřeží budou lidé moc seznámit s novými elektrovozidly. Připraven je i další bohatý program včetně hudebních vystoupení. Na dnešek 16. 9. je vyhlášen v Praze Den cyklistů, během něhož se např. odpoledne otevře nová cyklostezka Papírenská, je připravena rovněž prezentace a půjčování elektrokol a infostánek o Praze elektromobilní.

Na zítra v sobotu 17. 9. dojde k omezení automobilové dopravy (plochy Smetanova nábřeží, Křižovnické ulice a části nám. Jana Palacha budou uzavřeny pro individuální automobilovou dopravu a MHD a tramvajová doprava bude odkloněna na druhý břeh Vltavy). Ke shlédnutí bude např. výstava tramvají a elektrobusu, informační stánky budou ve formě tramvajových souprav, opět bude k dispozici prezentace elektrokol a elektroskútrů vč. mobilní dobíjecí stanice, nebude chybět ani bohatý doprovodný program pro děti, např. skákací boty, exhibice na trampolíně, slak line, horolezecká stěna, skatepark atd...

Proběhne též akce Pražské cyklozvonění, kdy vyrazí pelotony cyklistů z osmi pražských obvodů, aby se projely po pražských cyklotrasách a zakončily svoji jízdu v areálu budoucího A-parku v Braníku. Součástí akce bude také zábavné odpoledne (od 11 hod.) pro rodiny s dětmi v A-parku.

Zájemce čeká také Den otevřených dveří Dopravního podniku hl. m. Prahy, a.s. v areálu depa a dílen v pražské Hostivaři, kdybudou mít možnost nahlédnout do dílen a jednotlivých provozů, které jsou využívány k denním opravám a ošetření vozů. V jednotlivých provozovnách budou kromě prohlídek areálů také připraveny expozice vybraných vozů metra, tramvají a autobusů, se kterými se cestující mohou setkat v běžném provozu, ale i těch, které zajišťují opravy a udržování dopravní cesty pro bezproblémový provoz. Mimořádnou součástí programu bude rozloučení s klasickými tramvajemi typu T3. Na své si přijdou i obdivovatelé hasičské techniky nebo moderních technologií. Dále v rámci programu proběhnou prezentace v oblasti životního prostředí, Střední průmyslové školy Dopravní a několika dalších partnerů spolupracujících s Dopravním podnikem. Pro děti Dopravní podnik připravil doprovodný program a několik soutěží o zajímavé ceny. Exkluzivně budou moci získat podpis protagonistů filmu Saxána a lexikon kouzel. O zábavu a hudební doprovod se bude v areálu starat DJ Radia Express.

V neděli 18. 9. je plánován den bez aut na Václavském náměstí opět s velmi bohatým doprovodným programem, a výstava elektromobilů „Praha elektromobilní" na náměstí Republiky. Mezi další zajímavosti bude jistě patřit i pokus o světový rekord v počtu ujetých km na elektrickém skútru, Den dopravní výchovy (úterý 20. 9.), akce Praha bezbariérová (středa 21. 9.), Den informací o alternativní dopravě (čtvrtek 22. 9.), a mnoho dalších doprovodných akcí zaměřených tématicky na podporu a rozvoj elektromobility a dalších alternativních způsobů dopravy (cyklistika, chůze, koloběžka,...).

Akce prezentující minulost, současnost i budoucnost veřejné dopravy v Praze i okolí v rámci tzv. Dne PID proběhnou v pondělí 19. 9. na Hlavním nádraží v Praze. Na své si přijdou malí i velcí, milovníci železnice i městské hromadné dopravy. Dozvíte se zajímavosti se zákulisí provozu i novinky, které na Vás čekají v blízké i vzdálenější budoucnosti.

Na sobotu naplánovalo zábavný program na podporu alternativních způsobů dopravy i Brno, v programu je i in-line jízda centrem města. Obyvatele Pardubic pak čeká velký veřejný piknik na Třídě Míru ve čtvrtek 22. září. Ve stejný den bude připravena v Jilemnici návštěva sběrného dvora „Zaskočte si pro radu jak se zbavit odpadu", a ve Zlíně pro změnu bude zahájen tradiční ekojarmark.

Součástí Týdne mobility je už každoročně Evropský den bez aut, který připadá na 22. září.

Týden mobility je organizován v rámci projektů Evropské komise, v České republice je hlavním koordinátorem Ministerstvo životního prostředí, které zodpovídá za vyhlášení daného ročníku v rámci republiky.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …