Kverulant: Praha uzavřela další nemravné smlouvy na billboardy

18.03.2020 18:00

Přestože Praha deklaruje, že omezuje vizuální smog, loni vypsala tendr na pětiletý pronájem reklamního prostoru na 2500 sloupech veřejného osvětlení.

Kverulant: Praha uzavřela další nemravné smlouvy na billboardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Razima, ředitel neziskové organizace Kverulant

Nyní Kverulant.org (ZDE) ve spolupráci s Hlídačem státu (ZDE) odhalil, že Praha minulý týden pronajala za pár korun pozemek na obří oboustranný billboard u pražské magistrály. Kverulant opět protestuje a napsal dopis primátorovi.

Pozornost veřejnosti je zahlcena koronavirem a tak byla minulý týden v tichosti uzavřena nemravná smlouva o pronájmu pozemku pro obří billboard (ZDE). Smlouvu s Prahou uzavřela firma Outdoor akzent. Pozemek se nachází na Pankráci v těsné souvislosti magistrály. Ve smlouvě je výslovně uvedeno, že účelem pronájmu je umístění 1 ks dvoustranného reklamního zařízeni o velikosti 2 x 3,6 x 9.6m, tj. 69,12 nr reklamní plochy. Magistrát má za pronájem dostat necelých 160 tisíc korun ročně. Přitom roční příjem z pronájmu je pětinásobně vyšší. Příjem z oboustranného billboardu umístěného na jednom z nelukrativnějších míst v celé republice se pohybuje kolem částky 850 tisíc korun. Kverulant si tento hrubý nepoměr nedokáže vysvětlit jinak než korupcí.

V programovém prohlášení koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) je v sekci Odpovědný rozvoj Prahy uvedena tato věta: „Zasadíme se o omezení vizuálního smogu.“ Praxe je však radikálně jiná. Před dvěma roky vyšlo najevo, že bývalý úředník pražského magistrátu Ivo Mates, kterého na základě Kverulantova trestního oznámení šetří policie, jezdil zadarmo luxusním vozem Volvo XC60 reklamních společností Big Board. Loni se ukázalo, že Piráti dostali od firmy JCDecaux na volební billboardy slevu 75 %, a Michaela Krausová musela rezignovat na svoji funkci předsedkyně pirátských zastupitelů v Praze poté, co se přišlo na její tajné schůzky s Tomášem Tenzerem, technickým ředitelem JCDecaux, soudem obžalovaným z korupce v souvislosti s pronájmem reklamních ploch v metru.

Kverulant dnes znovu odeslal primátorovi Prahy a všem členům rady dopis, ve kterém je vybízí, aby konečně začali čistit Prahu od billboardového smogu, jak slíbili.

Vojtěch Razima
ředitel a zakladatel Kverulant.org

P.S: Tu a tam nás někdo vybídne, abychom v době ohrožení země přestali politiky kontrolovat. Přesně to ale dělat nebudeme. Pozornost veřejnosti je upřena k pandemii a toho nejrůznější parazité využívají k upevňování svých pozic. Nejde jenom o billboardy. Tak například, ministr vnitra Hamáček nedávno nakoupil zcela zastaralé a předražené vysílačky za několik miliard korun. A včera měla vláda v plánu projednat návrh zákona, který by Babišovi velmi pravděpodobně pomohl ještě lépe zakrýt, kdo je skutečným vlastníkem Agrofertu. Když to vyšlo najevo, tak odpor laické i odborné veřejnosti donutil vládu návrh stáhnout. Věříme, že čím méně peněz se ukradne a vytuneluje, tím víc jich zbude na roušky, respirátory, plicní ventilátory. Věříme, že čím více budeme politiky kontrolovat, tím více budou dělat to, za co si je platíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.