Ladislav Balcar: Ví Trump o svém příbuzenstvu v Rusku?

15.04.2017 20:21

Od okamžiku, kdy Donald Trump oznámil, že bude kandidovat ve volbách na prezidenta USA, stal se středem pozornosti amerických, potažmo světových médií.

Ladislav Balcar: Ví Trump o svém příbuzenstvu v Rusku?
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Svými výroky a bonmoty dal mediálním aktérům velkou příležitost nejen k jejich citaci, ale usnadnil jim práci v tom směru, aby splnili úkol, daný jim americkou finanční elitou napojenou na Wall Street, která ve vztahu k Trumpovi ukázala palcem dolů. Mediální mašinérie jej začala topit, snažila se z něj udělat šaška, hravě přehlížeje například to, že je autorem sedmnácti knih, z nichž ta šestnáctá „Make America great again“ byla fakticky součástí jeho totální přípravy do volebního boje a ukazovala na argumentačně bohatou znalost problémů Ameriky, včetně problémů deklasované střední třídy, nezaměstnanosti, zadluženosti atd.

Speciální složky vyvinuly a dosud vyvíjejí pod taktovkou exprezidenta Obamy a Hillary Clintonové maximální úsilí k diskreditaci Trumpa. Za tím účelem byla vytvořena celá síť, známá v USA jako „Deep state“, v rámci které byla zformována fakticky stínová vláda. O jejích akcích během krátkého času ještě uslyšíme a mnohé se o ní dozvíme. V tomto souboji nejsilnějším argumentem pro zpochybnění výsledků voleb mělo být a jest vypátrání kontaktů a spojení s proklatým Ruskem v čele s prezidentem Putinem. Široce publikovaných prohlášení v tomto ohledu bylo bezpočetně mnoho. Všechna ale měla zásadní nedostatek: byla to prohlášení bezdůkazná jako součást hysterické anti-ruské kampaně. Tam, kde důkazy nejsou a nemohou být, prostě se uměle vyrábějí a mediální mašinérie je uvádí do života. Tak, jako to bylo s obviněním Husajna ohledně výroby zbraní hromadného ničení a jeho napojení na Al Kajdu. Tak jako to bylo s Libyí, kde pozorovatelé Amnesty International a Human Rights Watch nenašli žádné závažné důkazy, které by dosvědčovaly opodstatněnost obvinění vznesených vůči Kaddáfímu v zájmu zdůvodnění agrese v Libyi.  Klasickou ukázku tohoto myšlení předvedla rovněž bývalá mluvčí Bílého domu Jen Psakiová, když na novinářův dotaz nedovedla věcně odpovědět a nemohla uvést nějaký konkrétní argument, prostě prohlásila: „Nic o tom nevím, ale vinni jsou Rusové“.

Bílou vránou v tomto ohledu se stal americký televizní kanál Fox News, jenž provedl speciální prošetření tvrzení mnohých demokratů ohledně ruských dezinformací rozšířených zejména ve státech Wisconsin, Michigan a Pennsylvánie, které údajně výrazně napomohly k porážce Hillary Clintonové ve volbách. Televizní kanál na základě rozhovorů s četnými představiteli zmíněných států a volebními pozorovateli zjistil, že tito neobdrželi žádná hlášení o porušení volebního chodu, která by mohla potvrdit obvinění vznesená členy senátního výboru pro rozvědku.

Pozor, pozor! Volá Kaluga.

Do této šlamastyky se vmísil element z nečekané strany – z ruské Kalugy, kde jistý Alexandr Morozov informoval prostřednictvím místního denníku Kalužská křižovatka své spoluobčany o tom, že je příbuzný s Donaldem Trumpem. Morozov uvedl, že se o tom dozvěděl od strýce Alexandra Bovkalo, zástupce ředitele knihovny Sankt-peterburské duchovní akademie, který je specialistou v oblasti genealogie. Buvkalo se narodil v Novogrudském újezdu Minské oblasti, kde žili jeho otec a děda. Předci Kushnera, muže dcery Trumpa, rovněž pocházejí z Novogrudka. Strýc Morozova Bovkalo prý prostudoval velké množství dokumentů, které potvrzují, že jeho děda a otec jsou příbuznými Josefa Berkoviče – dědy Jareda Kushnera. Rodina Berkovičů po válce emigrovala do Spojených států. Tam se Berkovič oženil a přijal jméno manželky Kushner.

Jeho syn Jared Kushner, dnes třiceti šestiletý byznysmen, majitel developerské firmy a deníku New York Observer, si v roce 2009 vzal za manželku Ivanku Trumpovou. V roce 2016 uveřejnil otevřený dopis, ve kterém informoval o svých židovských předcích, kterým se podařilo během druhé světové války uniknout z ghetta ve městě Novogrudok na Němci okupovaném území sovětského Běloruska. Kushner nyní působí jako poradce amerického prezidenta. Dostal choulostivý úkol navázat neoficiální kontakty s ruskými představiteli. Spolu s Mikem Flynnem koncem listopadu a začátkem prosince minulého roku se setkal s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem. Později využil možnosti zprostředkované korunním princem Abú Zabí Muhammadem bin Zajdem Nahajánem k setkání na Seychelách s ruskými představiteli rovněž za účelem neoficiálních jednání. I když americká rozvědka toto nerada vidí, pokud se jí to pro vysoký stupeň utajení vůbec podařilo, je možné tyto kontakty hodnotit pozitivně, neboť pokud dojde k tolik očekávané schůzce nejvyšších představitelů Ruska a USA, které má proběhnout během summitu skupiny G - 20 v německém Hamburku 7.–8. 7. 2017, světová veřejnost bude od ní očekávat takové výsledky, které pozitivně ovlivní další vývoj ve světě, ve kterém se mezinárodní vztahy nacházejí na nakloněné rovině, po níž při neuváženém jednání světových mocností mohou sklouznout do sféry nekontrolovatelných procesů, jejichž výslednicí se může stát třetí světová válka, kterouž to jako apokalypsu si žádný psychicky vyrovnaný člověk nepřeje.

Jakmile se Morozov dozvěděl o příbuzenství s Kushnerem a Trumpovými, rozhodl se napsat jim dopis a přiložit k němu dokumenty a genealogické tabulky, nezvratně dokazující příbuzenský vztah, aby u amerického prezidenta o příbuzenství nevznikly žádné pochybnosti. Současně svého příbuzného hodlá pozvat do Kalugy během jeho návštěvy Ruska.

V této souvislosti vzniká řada otázek. Za prvé nakolik je iniciativa Morozova věrohodná, případně kým byla iniciovaná. Za druhé jak budou reagovat trumpovci. Zda akce bude mít pokračování či splaskne jako bublina. V dnešním rozeštvaném světě je možné vše.

Autor je publicista.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…