Ladislav Kašuka: Naděje na mír, nebo jen další prázdné gesto?!

03.09.2014 11:40

Svět obletěla zpráva, že prezident Porošenko se dohodl s prezidentem Ruské federace V.V. Putinem na stálém, časově neomezeném příměří v Donbasu.

Ladislav Kašuka: Naděje na mír, nebo jen další prázdné gesto?!
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Tato zpráva vzbuzuje stejnou měrou naděje jako pochybnosti. Prezident Porošenko, by totiž, pokud toto příměří myslí vážně měl jednat především se zástupci Novoruska, kteří nepodléhají Putinovu velení (i když má na ně bezesporu značný vliv). Dalším prozatím neznámým faktorem jsou podmínky příměří, tedy jestli bude Porošenko trvat na složení zbraní domobrany, nebo se této podmínky vzdá a dále jestli bude ochoten akceptovat dřívější podmínky domobrany, která požaduje stažení ukrajinských vojsk z celého území Novoruska (tedy z Doněcké a Luhanské oblasti).

Opravdu Porošenko natolik změnil názor, že je ochoten zasednout k jednacímu stolu s lidmi, které ještě včera nazýval teroristy a žádal o uznání tohoto statutu pro LLR a DLR i po mezinárodních organizacích? Dočkáme se míru v Donbasu, nebo se jedná jen o další prázdné gesto, které má ukázat Porošenkovu ochotu uzavřít mír a poté budou následovat staré známé neověřitelné ukrajinské zprávy o tom, že „separatisté“ příměří porušili a zavraždili pár hodných ukrajinských vojáčků ze zálohy?

Taková zpráva o separatisty porušeném příměří, by totiž přišla v pravý čas, tedy ve chvíli, kdy probíhá zasedání NATO, což by se velice hodilo té části účastníků zasedání, která celou dobu touží po vyvolání konfliktu s Ruskem. Pokud se totiž toto příměří prezentuje jako příměří uzavřené mezi Putinem a Porošenkem, budou západní státy v případě jeho krachu vinit z tohoto neúspěchu Rusko.

Co z tohoto příměří vzejde dobrého, nebo naopak špatného, ukáže příštích pár hodin, nejvýše dní. Většina lidí doufá, že konečně skončí válka a krveprolití, bohužel jsem si jistý, že zájmy některých lidí a subjektů jsou úplně opačné.

Ladislav Kašuka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.