Ladislav Račok: Království Rumburské

28.08.2011 16:34

Jako občan žijící v tomto malém pohraničním městečku přemýšlím, kdy v době pro stát význačném s boji se snižováním veřejných výdajů, likvidací korupce a tunelářství je vůbec toto možné.

Ladislav Račok: Království Rumburské
Foto: rumburk.cz
Popisek: Letecký snímek na město Rumburk

Přemýšlím, hledám odpověď v době, kdy se snižují platy ve státní sféře a to bez rozdílu, zda jde o úředníky, lékaře, policisty, zdravotní sestry, učitele, hasiče, v době kdy počítáme každou korunu, mohlo se vůbec toto stát. Jestliže se dnes kritizují odměny vysokých státních úředníků a manažerů, kde připouštím a chápu nadstandartní odměny odpovídající jejich odpovědnosti, fyzickému i duševnímu vypětí. Nechápu přerozdělování a zacházení z veřejných prostředků, na Městském úřadě v Rumburku. V regionu s vysokou nezaměstnaností, kde na jedno pracovní místo je asi přibližně 55 žadatelů. Toto jednání, které nelze jinak nazvat a chápat tak, že Město Rumburk není součástí České republiky, neboť se zřejmě jedná o Království Rumburské, na které se nevztahují zákony České republiky, etické a morální hodnoty kladené na úředníky a správce země. Proč? O tom již následně níže.

Minulý rok proběhly komunální volby. Slyšel jsem mnoho kritiků z řad rumburských občanů na vedení města, které je zastoupené zejména představiteli ČSSD. Mnohým občanům se nelíbilo provedení kruhových objezdů ve městě. Slyšel jsem i záporné hodnocení z řad stavebních odborníků. Přesto před volbami se zpustila výstavba těchto kruhových objezdů, bez kterých by se město zajisté obešlo. Lépe by bylo investovat do nemocnice, kde se rozpadá střecha, padá omítka. Nedávno jsem byl na návštěvě u jedné nemocné. Výplně dveří a rámy se nezměnili, a já nich ještě poznal rýhy, které tam vznikly při převozu pacienta na vozíku, z dob, kdy jsem zde pracoval v 80.letech minulého století. Kde je zapotřebí provést mnoho investičních akcí, a nejenom v nemocnici, ale i ve městě. Proto jsem se rozhodl, že požádám v duchu zákona č. 106/1999 Sb. „ O svobodném přístupu k informacím", o vyjádření vedení města Rumburk, k některým palčivým problémům. Proto jsem předložil písemnou žádost dne 14. Listopadu 2010.

14. listopadu 2010 v 19:14
Město Rumburk
Starosta města
Ing. Jaroslav Sykáček

Věc: Poskytnutí informací dle zák. 106/1999 Sb.

Vážený pane starosto,

na základě příslušného ustanovení zákona 106/1999 Sb. Vám předkládám žádost o písemné a podrobné vyrozumění k následujícím otázkám:

1. Stručný popis vzniku závazků města a v jaké je výši a kdy vznikl a v jakém volebním období, zda byl čerpán na splácení závazku úvěr.

2. Výše vyplácených odměn zastupitelům města ve volebním období 2006 - 2010 - s konkrétními položky jednotlivých odměn jednotlivým zastupitelům

3. Jaká je výše čerpání mzdových prostředků u kumulované funkce místostarosty
a ředitele rumburské nemocnice, jednotlivě.

4. V jaké investiční výši byly zbudovány kruhové objezdy na území města Rumburk, a zda město Rumburk k uhrazení těchto stavebně investičních akcí pro jejich úhradu čerpá finanční úvěr a v jaké výši.

Děkuji za přijetí a předání vypracování na jednotlivé okruhy otázek v písemné podobě.

S pozdravem

V. r. - Bc. Ladislav Račok

Odpověď, kterou jsem obdržel, byla pro mne zdrcující, ale na druhou stranu musím přiznat, že jsem jí i v takové podobě očekával. Pošlapávala samotné principy demokratického soužití ve vztahu k občanovi, pošlapávala jeho práva dané zákonem. Ve vztahu k občanovi necitelná, povýšená, dalo by se říci, na samé hranici mocenské arogance. Ale o tom si musí udělat úsudek každý sám. My pokračujeme.


19. prosince 2010 v 21:01

MĚSTO RUMBURK
Starosta
Městský úřad Rumburk, tř. 9. května 1366/48, 408 01 Rumburk
C.}.: ! 46228V10-4951/2010/TAJ
VYŘIZUJE: MGR. I ŽÁ KOVA
DATUM: 8. 12. 2010
TEL.: 412 356 214
FAX: 412 366 336
VAŠE ČJ.:8.122010

Žádost o informaci ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb. - odpověď

Vážený pane bakaláři,

starosta Města Rumburk, Ing. Jaroslav Sykáček, od Vás obdržel elektronickou žádost o poskytnutí informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb. O tom jste již byl z jeho strany informován. Písemnost byla zaevidována pod shora uvedeným číslem jednacím.

K Vašim jednotlivým dotazům sděluji následující

1.) Stručný popis vzniku závazků města, v jaké je výši, kdy vznikl a v jakém volebním období, zda byl čerpán na splácení závazku úvěr - k uvedenému sděluji, že Město Rumburk nedisponuje Vámi požadovaným přehledem a proto Vám ho nemůže poskytnout. Jednalo by se totiž o vytváření nové informace a na tu se povinnost poskytnutí nevztahuje.

2.) Žádost o sdělení výše vyplácených odměn zastupitelům města ve volebním období 2006-2010 s konkrétními položkami jednotlivých odměn jednotlivým zastupitelům sděluji, že odpověď na takto položenou otázku nelze sdělit, a to vzhledem k tomu, že se jedná o údaje personálního a osobního charakteru, které není možné ze zákona poskytnout.

3.) Jaká je výše čerpání mzdových prostředků u kumulované funkce místostarosty a ředitele rumburské nemocnice, jednotlivě. K tomuto sděluji, že odměna za výkon funkce místostarosty vychází a je dána nařízením vlády č. 37/2003 v platném znění. Její výše je však závislá na tom, zda funkcionář vykonává funkci jako uvolněný či neuvolněný zastupitel. K výši mzdových prostředků ředitele rumburské nemocnice se Město nemůže vyjadřovat.

4,} Město Rumburk nečerpá Investiční úvěr na zbudované kruhové objezdy. Tato investice byla v plném rozsahu hrazena z financí Krajského úřadu Ústeckého kraje,

S pozdravem
Ing. Jaroslav Sykáček


Na odpověď jsem čekal šest měsíců. Už to samo je zarážející, při pomyšlení na odpovědní lhůtu 30 dnů. Vycházím však z toho, že se nejedná o demokratický systém v demokratické zemi, ale že jde o státní uspořádání „ KRÁLOVSTVÍ". Tento můj názor utvrdil i dopis, který jsem obdržel. Kde byl v celé míře zamítnut demokratický zákon o poskytnutí svobodného přístupu k informacím. Vedle toho je zapotřebí si všimnout i stanoviska města, kde zcela mylně popírá právo občana tyto informace znát. Je zapotřebí si všimnout stanoviska, které je nepravdivé. Ale o tom níže. Postupně se probereme jednotlivými body. Řádnou odpověď, jsem obdržel až 31. 5. 2011, a to již na základě mého stanoviska, že se obrátím na příslušné státní orgány.

1. Stručný popis vzniku závazků města a v jaké je výši a kdy vznikl a v jakém volebním období, zda byl čerpán na splácení závazku úvěr.

Odpověď vedení města:

Stručný popis vzniku závazků města, v jaké je výši, kdy vznikl a v jakém volebním období, zda byl čerpán na splácení závazku úvěr - k uvedenému sděluji, že Město Rumburk nedisponuje Vámi požadovaným přehledem a proto Vám ho nemůže poskytnout. Jednalo by se totiž o vytváření nové informace a na tu se povinnost poskytnutí nevztahuje.
Nakonec bylo potvrzeno, že z dlouhodobých závazků má město k 31.12.2010 úvěr v celkové hodnotě:

padesát dva milionů osm set devadesát sedm tisíc korun = 52 897 000,- Kč.
Zde je ovšem zapotřebí započítat nedoplacenou dlužnou částku společnosti SKANSKA, která není doplacená ještě z devadesátých let v celkové výši: 20. 919. 147,- Kč.
Příslušenství + úroky lze předpokládat v celkové hodnotě asi: 60 milionů korun.
Lze tedy předpokládat, že celková zadluženost města Rumburk se pohybuje přibližně na hranici. 110 milionů korun.

2. Výše vyplácených odměn zastupitelům města ve volebním období 2006 - 2010 - s konkrétními položky jednotlivých odměn jednotlivým zastupitelům
Odpověď vedení města:

Žádost o sdělení výše vyplácených odměn zastupitelům města ve volebním období 2006-2010 s konkrétními položkami jednotlivých odměn jednotlivým zastupitelům sděluji, že odpověď na takto položenou otázku nelze sdělit, a to vzhledem k tomu, že se jedná o údaje personálního a osobního charakteru, které není možné ze zákona poskytnout.

Následná tabulka ukazuje, že čtyři pracovníci vedení města, tedy starosta, který zároveň pobírá plat senátora, a tři místostarostové si nechali vyplatit odměny v období let 2006 - 2010 v celkové výši: 7. 590. 645,- Kč.

Nevím za co. Město je zadlužené, stoupla kriminalita, drogy. Region trpí nezaměstnaností.
Ostatně posuďte sami, na jeden hrací automat v našem městě připadá podle oficiální statistiky 49 lidí. Třetí místostarosta byl ustanoven na základě skutečnosti, že starosta Ing. Sykáček je zároveň senátorem, a je tedy ve funkci jako neuvolněný.

3. Jaká je výše čerpání mzdových prostředků u kumulované funkce místostarosty
a ředitele rumburské nemocnice, jednotlivě.

Odpověď vedení města:

K tomuto sděluji, že odměna za výkon funkce místostarosty vychází a je dána nařízením vlády č. 37/2003 v platném znění. Její výše je však závislá na tom, zda funkcionář vykonává funkci jako uvolněný či neuvolněný zastupitel. K výši mzdových prostředků ředitele rumburské nemocnice se Město nemůže vyjadřovat.

Vedle toho je zapotřebí si položit otázku, zda je vůbec možné, aby v demokratické a právním státě místostarosta města vykonával zároveň tyto následné funkce a dostával za tyto činnosti mzdu a odměny:

A - místostarosta města
B - předseda představenstva nemocnice Rumburk, kde majoritním vlastníkem je město
C - ředitel nemocnice Rumburk

Osobně jsem přesvědčen, že zde jde vyloženě o střet zájmů při výkonu činností. Je to vztah, který v demokratickém systému společnosti by nemohl být uplatněn, neboť dává možnost vzniku systémovým patologickým jevům.

 

4. V jaké investiční výši byly zbudovány kruhové objezdy na území města Rumburk, a zda město Rumburk k uhrazení těchto stavebně investičních akcí pro jejich úhradu čerpá finanční úvěr a v jaké výši.

Odpověď vedení města:

Město Rumburk nečerpá Investiční úvěr na zbudované kruhové objezdy. Tato investice byla v plném rozsahu hrazena z financí Krajského úřadu Ústeckého kraje,

S pozdravem
Ing. Jaroslav Sykáček

Mrzí mne, že je zde občan veřejně klamán a obelháván. Kruhové objezdy ve městě se začaly budovat několik měsíců před volbami, a byly dokončeny v týden konání komunálních voleb. Na tyto kruhové objezdy vynaložilo město Rumburk ze svého rozpočtu částku v celkové výši:

18. 670. 000,- Kč = osmnáct miliónů šest set sedmdesát tisíc korun českých

Na základě toho lze říci, že představitelé vedení města využili veřejné finanční prostředky k propagaci své osoby, politické strany ČSSD ve volbách. Tedy tím zřejmě porušili mnoho zákonů a legislativních norem. Svými tvrzeními oklamali i samotné občany, kteří jim v domnění, že město je spravováno dobře, slušně a odpovědně poskytli své hlasy v plné důvěře.

Můžeme jenom věřit, že naše vláda, náš právní demokratický systém zabrání takovému to počínání, že nedovolí, aby se takové věci děly. Aby každý věděl, že systém v České republice je demokratický a právní, a ne žádné království. Kde názorové rozdíly nejsou důvodem ke společenské šikaně, utlačování a diskriminaci tak, jak se v našem Království Rumburském děje.

Věřím, že náš stát je demokratický, kde platí zákony a etické normy. Že vedení státu je demokratické, jednotné, a že nepřipustí korupci, tunelářství a utlačování na svém území.


Že nepřipustí, aby arogance moci brzdila vznik skutečné a opravdové demokratické společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…