Laudát (KAN): S Angelou končí klid před bouří

27.09.2021 10:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k volbám v Německu

Laudát (KAN): S Angelou končí klid před bouří
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Laudát

Nedělní německé volby udělaly symbolickou tečku za šestnácti roky vlády Angely Merkelové. Teprve s odstupem, nejen Němci, budou na kancléřskou rekordmanku vzpomínat v dobrém. Pro Němce byla éra jejího vládnutí časem stability a prosperity. Nemyslím si, že její nástupce na to naváže. Angela byla výborná údržbářka systému, ale vizi neměla. A tak nejen na německé, ale i evropské dveře, klepe změna.

Těch signálů je kolem nás habaděj. Když pominu notorické nenávistníky všeho německého a evropského, tak pro racionálně uvažující lidi u nás bude její odchod znamenat ztrátu. V bývalém socialistickém Československu pobývala na vědecké stáži a netrpěla falešnými předsudky, protože nás znala stejně, jako život v komunistickém lágru za Železnou oponou a Berlínskou zdí.

Česku jejím odchodem hrozí druhá vlna mezinárodního zapomnění. První přišla po odchodu prezidenta Havla z úřadu. Jeho nástupce Klaus tak silným životním příběhem nedisponoval, takže ve světě nikoho moc nezajímal. Prázdné posthavlovské období až do neděle částečně vyplňovala právě Angela Merkelová. To nyní končí.

Takže nám zůstane politováníhodná postavička na Hradě a zdivočelá soldateska extremistů a populistů o pár výškových metrů níže v podhradí. Pokud - pokud ovšem voliči za čtrnáct dnů nezvolí změnu. Nemusí úplně vyjít, ale může umožnit vygenerovat nové tváře a s nimi i naději. Současní vládci už předvedli, co předvedli. Dosáhli nesporných rekordů, o tom žádná. Otázkou je, jestli o rekordy mrtvých, rekordy dluhové, inflační, rekordy ve lhaní a manipulaci a další stojíme.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…