Lea Vojteková: To je nestoudnost, to mu nesmíme dovolit!

03.09.2014 15:49

Putin "anektoval" Krym. To je nestoudnost, to mu nesmíme dovolit! Na Rusko! Uvalme sankce nebo bojujme... Není tento pohled trošku zjednodušený? Nehraje v tom roli i něco jiného? A jsou sankce skutečně jediným řešením?

Lea Vojteková: To je nestoudnost, to mu nesmíme dovolit!
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Myslím, že pohled na ukrajinskou krizi přes parametr "anexe" Krymu je zavádějící. Podívejme se na to jako na "vojenský zásah". Jestliže nám vadí vojenské zásahy Ruska, proč nám nevadí vojenské zásahy Západu? U vojenských zásahů Západu umírají lidé. U vojenských zásahů Ruska taky umírají lidé (i když na Krymu nikdo nezemřel). V případě, že chceme trestat Putina a uvalovat sankce, pak bychom měli potrestat a sankce uvalit i na USA a taky sami na sebe. Jinak je to dvojí metr a velké pokrytectví.

Ruské zásahy hodnotíme z pohledu lidského (chudák lidi, jak musí trpět) a ty západní zas z pohledu geopolitického (no tak zemřelo pár tisíc lidí, ale to bylo kvůli "vyšším zájmům" a na nějaké oběti se nehledí). Když se na to celé podíváme pohledem lidským, tak zjistíme, že se Západ chová jako Rusko, jen používá jiné metody (nemusí tyto krajiny anektovat tak, že se stanou např. americkými. Stačí, když tamní firmy dostanou americké šéfy, viz. Ukrajina a Biden). Když se na to podíváme pohledem geopolitickým, tak zjistíme, že se Rusko brání.

Mnoho lidí se teď ohání svrchovaností státu a garancemi hranic. V tom případě se ale vraťme do Rakousko-Uherska, protože jsme svrchovanost a garance hranic taky jaksi nerespektovali. Na Ukrajině došlo k obrovskému konfliktu zájmů. Teď není důležité se zbytečně hádat, je důležité se z toho nějak dostat. Jaké je řešení této krize? Já vidím těchto 5 možností:

1. Buď Ukrajinská vláda vyvraždí a vyžene všechny rusky mluvící obyvatele z Ukrajiny... což za moc šťastné řešení nepovažuji.

2. Buď celou Ukrajinu zabere Putin nebo Západ... to taky nepovažuji za vhodné řešení.

3. Buď se západní a východní Ukrajina mírově rozdělí na 2 státy (co ale západní Ukrajina nechce, protože na východní Ukrajině je většina průmyslu a nerostných surovin.) 

4. Nebo si politici a obě strany sporu sednou k okrouhlému stolu, začnou vyjednávat  a domluví se na nějaké federalizaci Ukrajiny.

5. Případně začne celosvětová válka, což považuji za úplně nejhorší řešení... to se pak hranice států začnou měnit tak, že se nebudeme stačit divit.

Někteří "hrdinové" volají po válce, po trestu pro Putina. Jenže nebude to nakonec trest spíše pro nás?

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: eportal.parlamentnilisty.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.