Libor Dvořák: Co všechno udělá Putin pro zastavení krveprolití na Ukrajině?

15.08.2014 10:29

„Pro zastavení krveprolití na Ukrajině uděláme všechno!“ Právě tato dnešní Putinova věta zřejmě vzbudila největší pozornost především za hranicemi Ruska. A proč?

Libor Dvořák: Co všechno udělá Putin pro zastavení krveprolití na Ukrajině?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

To je zcela zřejmé: Putin tu znovu osvědčil svůj poněkud zvrácený rétorský um a nabídl svým glosátorům skvělou duševní potravu: myslí to Putin tak, že Moskva vyvine veškeré své diplomatické úsilí a uplatní vliv na separatisty, aby boje skončily, anebo se do pohybu dá 45 tisíc vojáků, vyzbrojených těžkou technikou, a ti se pokusí zvrátit nejnovější vývoj bojů v Luhanské a Doněcké oblasti ve prospěch separatistů, jimž se poslední dobou příliš nevede? 

Tuhle otázku si dnes patrně klade každý, ale odpověď na ni zná jen Putin sám a maximálně pár jeho nejbližších. Pevně doufejme, že ochladnutí vztahů především Angely Merkelové vůči ruskému prezidentovi ochladí i jeho případný válečnický zápal. 

Zajímavá byla Putinova úvaha o tom, jak chápat ruský zákaz dovozu nejrůznějšího zboží ze zemí, které na Rusko uvalily sankce. Ruský prezident řekl, že jde především o „podporu domácích výrobců“. Rusko se prý má ve vlastním zájmu harmonicky vyvíjet, neuzavírat se před světem, ale také si od něj nenechat nic líbit. Tato slova ruští zákonodárci uvítali uznalým potleskem. 

K očekávanému krymskému tématu Putin poznamenal, že ve zvláštním programu pro rozvoj poloostrova do roku 2020 bude vynaloženo 700 miliard rublů, což se rovná zhruba 400 miliardám Kč. Smyslem tohoto programu bude učinit Krym, a zejména přístav Sevastopol soběstačnými a pro obyvatelstvo vytvořit desetitisíce nových pracovních míst. 

Ostatně Krymčané prý o ruskou pomoc požádali proto, že „Kyjev si tu hodně bral a málo dával“. K tomu dodejme, že Krym byl pro Ukrajinu jednou z nejdotovanějších oblastí země. 

Z následné debaty ruského prezidenta s poslanci zmiňme jen tolik, že Putin se dočkal především skoro rituálního díkůvzdání ze strany předsedy SD Naryškina a vrchního komunisty Zjuganova. 

Korunu všemu jako obvykle nasadil Vladimir Žirinovskij, který pokračoval ve zběsileckém kurzu tohoto týdne, kdy mazal z map Evropy hned několik států. Řekl, že Rusko by na své hranice mělo přisunout celou armádu, „aby se bál celý svět“. 

„Militarizace a propaganda, to je naše cesta,“ vykřikoval politický kašpar Žirinovskij, který dospěl až k prohlášení, že je třeba definitivně obnovit impérium a Putina jmenovat jeho Nejvyšším vládcem. Toto prohlášení prý vyvolalo ve tvářích prezidenta Putina i premiéra Medveděva úsměv. 

K smíchu ovšem příliš není, protože evokuje představu dalšího vývoje Ruska přesně v duchu slavného románu Vladimíra Sorokina Den opričníka a spění k novému gosudarovi

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…