Libor Dvořák: Dvojí Vánoce na Ukrajině

29.12.2013 22:40

Na Náměstí nezávislosti v Kyjevě už jeden vánoční strom skoro stál: měla ho tvořit 14 m vysoká ocelová konstrukce, kterou by doplnilo umělé chvojí. Konstrukce však po fiasku ve Vilniusu a obsazení náměstí, které bylo srdcem oranžové revoluce už v roce 2004, vzala za své a stala se součástí barikád, které na Majdanu stojí dodnes.

Libor Dvořák: Dvojí Vánoce na Ukrajině
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Je to smutné konstatování, ale právě Vánoce Ukrajincům znovu připomínají, že jejich velká země se v zásadě dělí na dvě části, které vyznávají sice křesťanská, ale přesto různá náboženství – pravoslavné, řeckokatolické a římskokatolické. Podle mnohých zatím se naštěstí nenaplnivších prognóz mohla země na základě nikoli vyloženě náboženském, ale spíše kulturně-zvykovém jednou opravdu rozpadnout.

Ruská pravoslavná církev, která na Ukrajině spravuje většinu pravoslavných věřících, v těchto dnech v předvečer pravoslavných Vánoc zveřejnila výzvu ke všem Ukrajincům. V té je vyzývá, aby pamatovali na vlastní duchovní kořeny a „nedovolili kvůli politickým různicím zničit bratrskou pospolitost národů a jednotu země“.

Ve výzvě, již 26. prosince schválil ruský svatý synod, se dále praví: „Modlíme se za mír na všech ukrajinských zemích. Prosíme otce nebeského, aby nedopustil rozkol a duchovní slepotu národa, který už déle než tisíc let žije v lůně pravoslaví. Doufáme, že žádné politické vády nerozboří naši bratrskou jednotu a vzájemnou podporu.“

Ruský svatý synod ve své výzvě zdůrazňuje své pochopení pro různost názorů mezi ukrajinskými občany a uvádí, že ctí svobodné právo Ukrajinců na volbu. Doufá však, že to opravdu bude volba všelidová a svobodná. To vše v situaci, kdy Kreml neustále volá po tom, aby do této ukrajinské volby nikdo nezasahoval. Ostatně o tom, jak se o nejnovějším ukrajinském problému referuje v Rusku, svědčí dvě zajímavá čísla: 41 % Rusů se domnívá, že Ukrajince na Mejdan přivedl vliv Západu, kdežto 27 % dalších ruských občanů z téhož viní ukrajinský nacionalismus. O tom, že by hodně Ukrajinců prostě mohlo do Evropy chtít, se v Rusku příliš, ba spíše vůbec nemluví. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …