Libor Dvořák: Lukašenko mluvil tři hodiny v parlamentu

02.05.2015 17:41

„S Američany jsme na tom čím dál tím lépe,“ konstatoval Lukašenko a snažil se vysvětlit, proč tomu tak – alespoň podle jeho názoru – je.

Libor Dvořák: Lukašenko mluvil tři hodiny v parlamentu
Foto: Archiv
Popisek: Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko

Připomeňme, že politické různice mezi Minskem a Washingtonem se rozhořely již před sedmi lety a proměnily se v krizi, která znamenala odvolání velvyslanců a dramatické omezení diplomatických osádek ambasád v obou metropolích. 

Za posledního půldruhého roku ovšem analytici zaznamenávají oteplení ve vzáujemných vztazích, jemuž bezesporu významně napomohla prostřednická role Minsku v ukrajinské krizi. 

Lukašenko ve svém včerejším provolání Washington vyzval, aby Američané projevili politickou vůli a problémy, jež se mezi oběma zeměmi nahromadily, se pokusili odstranit. 

Běloruský prezident i v tomto případě dál hraje ukrajinskou kartu a prohlašuje, že Spojené státy mohou v urovnání ukrajinského konfliktu sehrát rozhodující roli. Vybídl Američany dokonce k tomu, aby se přímo připojili k k jednáním v tzv. normandském formátu.

Nemysleme si ovšem, že současný Alexandr Lukašenko je nějaký nečekaný proamerický nadšenec. „Všem Američanům i našim zapadnikům neustále opakuju,“ zvolal Lukašenko mimo jiné z tribuny. „Chlapi, ať se stane cokoli, my vždy budeme s Ruskem!“ 

Z Ruska jde jistě i na Lukašenka strach, ale přesto se snaží demonstrovat, že kdyby náhodou došlo na osudové lámání chleba, Minsk se jako Kyjev rozhodně nezachová.

Pozoruhodným momentem včerejší Lukašenkovy show na půdě běloruského parlamentu byla zmínka o opozici: všemocný běloruský prezident je prý ochoten naslouchat i jejím argumentům. 

Znalci poměrů ovšem připomínají, že takhle se Lukašenko, který je u moci už přes dvacet let, před parlamentními i prezidentskými volbami chová vždycky – a ty prezidentské se chystají už na konec tohoto roku.

A jedna anekdotická poznámka na závěr, reflektující demografické problémy Běloruska. Lukašenko upozornil všechny poslankyně, které nemají nejméně tři děti, aby zauvažovaly o tom, kdy budou rodit. 

Běloruský prezident je zkrátka bytost extravagantní. Uvědomit by si ale rozhodně měl jednu věc: žádná z moderních diktatur se nakonec nikdy navěky neudržela.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

12:12 Stanislav Hošek: Jak to asi může pokračovat

Představitelé deseti zemí NATO souhlasí s tím, že Ukrajinská armáda může jejich rakety delšího dolet…