Libor Dvořák: Pokus o příměří na východě Ukrajiny zkrachoval

20.06.2014 14:27

Jednostranné příměří nebyl dobrý nápad, soudí někteří ukrajinští velitelé, kteří jsou se svými jednotkami do bojů přímo nasazeni. Poukazují především na to, že zastavení palby separatistům umožnilo přeskupit jednotky a přisunout další bojovníky, popřípadě i zbraně.

Libor Dvořák: Pokus o příměří na východě Ukrajiny zkrachoval
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ať žije svobodná Ukrajina

Zřejmě vědí, o čem mluví: v dnešních velmi prudkých bojích například u osady Krasnyj Liman, u města Severska a na dalších místech bylo prý nasazeno na 4 tisíce separatistů a do bojů z obou stran údajně zasáhly i tanky.   

Jak na svém blogu uvádí Vladislav Selezňov, mluvčí sil antiteroristické operace, „ukrajinské síly mají co do činění s dobře vycvičenými separatisty a žoldáky z Ruska“.  

A jako by ani těchto znepokojivých informací nebylo dost, ruské ministerstvo obrany znovu posiluje své jednotky těsně při ukrajinské hranici. Jak včera potvrdil na uzavřeném zasedání ruské Státní dumy rezortní ministr Sergej Šojgu, skutečně tomu tak je. Přesuny vojenských jednotek do Rostovské a Bělgorodské oblasti Šojgu vysvětlil mimořádným vojenským cvičením, vyvolaným „aktivizací sil NATO ve středoevropské oblasti“.  

Pravdou je, že na Baltu v těchto dnech probíhá cvičení NATO pod názvem Saber Strike, na něž už Rusko odpovědělo manévry v Kaliningradské oblasti, tedy nejzápadnější výspě RF. Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Parubij prohlásil, že do příhraničních oblastí s Ukrajinou bylo přisunuto až 16 tisíc mužů ruské armády.  

Dva zdroje ruského ministerstva obrany vysvětlily serveru RBK Daily, že vojska stažená od hranic v květnu se musela vrátit kvůli zostření situace na jihovýchodně Ukrajiny a také v souvislosti s útoky na ruské diplomatické mise na Ukrajině.   

Přesto sice anonymní, ale vysocí hodnostáři ruských silových rezortů tvrdí, že Rusko nemá v úmyslu, zasahovat v krizových oblastech vojensky. Jak už mnohokrát řečeno, slovům ruských politiků nevěřme a počkejme, co se stane.  

Závěrem každopádně jeden čerstvý výrok známého prorežimního, ale i na Západě respektovaného politologa a šéfredaktora revue Rusko v globální politice Fjodora Lukjanova. Ten prohlásil, že „Západ chce Rusko vehnat do přímé vojenské konfrontace s Ukrajinou, aby mohl přitvrdit své hospodářské sankce“.  

Přestože názory tohoto velmi inteligentního muže vždy sleduji s velkým zájmem, tentokrát si myslím, že Lukjanov se buď mýlí, což se člověku nechce věřit, anebo se také nechal získat pro kremelské propagandistické hrátky, jež mají ruskému publiku předvést, že zlý Západ chce hodné Rusko hospodářsky zničit a je ochoten pro to učinit cokoli. Byl bych skoro radši, kdyby se Fjodor Lukjanov mýlil…

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …