Libor Havlík: Na těžbu smrkového porostu jsou negativní reakce, ale...

14.02.2016 7:35

Mnoho negativních reakcí prachatických občanů se objevilo ve věci smýcení zbytků starého smrkového porostu u Hüblerovo kaple. Lesník veřejnosti osvětluje některé z důvodů k realizaci této těžby:

Libor Havlík: Na těžbu smrkového porostu jsou negativní reakce, ale...
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

Jednalo se o porost, který byl koncem léta napaden kůrovcem, zejména lýkožroutem lesklým a vrcholkovým. Symptomy poškození byly patrné od konce srpna již z dálky (prosychání vršků a horní části korun). Porost byl poškozen zhruba z 60%. Po odstranění všech napadených stromů byla narušena kompaktnost a celistvost porostu takovým způsobem, že bylo potřebné porost smýtit celý.

Poněvadž je oblast hojně využívaná občany k pěší turistice, bylo nutné v zájmu bezpečné realizace těžby v dané oblasti částečně omezit vstup do inkriminované oblasti. Nejedná se o žádné dřevařské lobby, jak bylo nastíněno jedním ze stěžovatelů, ale o standardní  postup obnovy lesního porostu, jež dosáhl mýtního věku 110 let. I kdyby se nejednalo o nucenou nahodilou těžbu, byla tato porostní skupina v řádném plánu obnovních těžeb 2015-2024. Na ploše 0,4 ha bylo vytěženo 110 m3, což odpovídá zakmenění  0,6 (využití plochy pouze z 60%).

Podrost porostu tvořily  převážně tzv. plevelné dřeviny (jeřáb, jíva, bříza), zbytek cenných melioračně-zpevňujících dřevin (buk, javor) by však na ploše předrůstal v tak řídkém sponu, že by znemožnil vypěstování kvalitního lesního porostu.. Proto byla mýtina kompletně vyčištěna a připravena pro novou výsadbu, která bude realizována na jaře. Smýcená plocha bude osazena cca 2000 sazenicemi smrku, okraje skupiny budou převážně z estetických důvodů osázeny třešní ptačí a dubem zimním. Meliorační a zpevňující dřeviny jsou v tomto porostu již dostatečně zastoupeny jedlovou a javorovou skupinou.

Na závěr chci jen podotknout, že maximální přípustná roční těžba u ML Prachatice činí 15 000 m3.  Naše roční těžby se pohybují v průměru mezi   8-9 000 m3 ročně.

Detailnější přehled o hospodaření v lesích Města Prachatice najdete na našich webových stránkách – ZDE.

Libor Havlík, lesník úseku Černá hora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla