Lída Rakušanová: Musí být politik odborníkem?

04.10.2014 12:33

O tomto víkendu nedělá reparát na post eurokomisaře za ČR jen Věra Jourová. Dělá ho celá politická reprezentace České republiky. Nad dodatečnými otázkami europoslanců, které má česká kandidátka do evropské komise do nedělního večera písemně zodpovědět, se kromě toho v těchto hodinách potí spolu s ní týmy odborných a politických poradců. A kardinální problém, který přitom řeší, ve skutečnosti zní, jak co nejlépe vystihnout to, co chtějí europoslanci slyšet.

Lída Rakušanová: Musí být politik odborníkem?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Že to nevystihl, se jednomu z předchůdců Věry Jourové, italskému kandidátovi na post eurokomisaře pro spravedlnost Rocco Buttiglionimu, exemplárně vymstilo už před deseti lety, když se jako lidovec a praktikující katolík europoslancům přiznal, že považuje homosexualitu za hřích, a že manželství je tu od toho, aby ženy rodily děti a staraly se o muže.

Klub socialistických europoslanců šel tenkrát na barikády, a teprve když hrozilo, že europarlament neschválí Barossovu eurokomisi jako celek, Buttiglioni se kandidatury dobrovolně vzdal. V kuloárech přitom ale tenkrát už doutnal spor, že když levice neschválí italského kandidáta evropských lidovců, podívají se lidovci oplátkou na zoubek kandidátovi socialistů na resort vnitra, Maďarovi Laszlu Kovacsovi, který při tehdejším grilování také nepodal žádný přesvědčivý výkon co do své kompetentnosti. Což socialisté tehdy omlouvali tím, že chybějící znalosti si jejich kandidát přece může vždycky doplnit.

Jak vidno z tohoto deset let starého případu, účelem slyšení v europarlamentu není, jakkoli se to tak tváří, zkoumat odborné znalosti kandidátů, ale spíše jejich osobnostní způsobilost, a především jejich politický backround a z něho vyplývající potenciál, využitelný pro mocenské konstelace v Bruselu.

A právě v tomto posledním bodě je Věra Jourová, lidově řečeno, „slabá v kramflecích“. Propojenost se zdejším populistickým oligarchou nepopře, i kdyby stokrát tvrdila, jak je nezávislá. A problém Andreje Babiše v politice je nejen to, že řídí svou stranu a ministerstvo financí, aniž by se vzdal řízení svého Agrofertu, ale také, že zařadil své ANO do klubu evropských liberálů, který hraje v europarlamentu druhé housle.

Přesto je nejpravděpodobnější, že se současný spor o složení eurokomise zdaleka tak nevyhrotí, jako před deseti lety. Už proto, že kromě Věry Jourové dělají reparát hned čtyři další kandidáti. Figurky na politické šachovnici v Bruselu skýtají tedy mnohem více variací. Tahle partie skončí nejspíš plichtou.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…