Lubomír Šimek: Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí - politika a politikaření

28.05.2020 20:57

Dne 27.5.2020 Poslanecká sněmovna projednala v 1. čtení vládní návrh na zrušení zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí.

Lubomír Šimek: Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí - politika a politikaření
Foto: pujcka.co
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Slovy p. poslance Munzara (ODS) jde o zrušení "nespravedlivé, nelogické a absurdní daně". Důvody jsou vysvětleny jak ve vládním návrhu tak zazněly v rozpravě a není nutné je opakovat. Podívejme se však trochu do historie, konkrétně na to, kdo tu nespravedlivou, nelogickou a absurdní daň schválil. 

Návrh tehdy podala vláda pod předsednictvím p. Jiřího Rusnoka, funkci ministra financí tehdy vykonával p. Jan Fischer. Senát návrh schválil na své schůzi dne 9.10.2013 za přítomnosti 63 senátorů. Pro schválení hlasovalo 52 senátorů, celkem 11 se hlasování zdrželo a nikdo nebyl proti. Opakuji - nikdo ze senátorů a senátorek nebyl proti. Senátorské kluby hlasovaly takto:

  • ČSSD: 36 pro, 3 se zdrželi,

  • ODS: 5 pro (m.j. např. p. Vystrčil a p. Sobotka), 5 se zdrželo,

  • KDU ČSL a nezávislí: 5 pro (m.j. p. Okamura),

  • SPOZ, KSČM a Severočeši: 2 pro, 1 se zdržel,

  • Starostové a Ostravák: 3 pro, 1 se zdržel,

  • nezařazení: 1 pro, 1 se zdržel.

Po volbách zákonné opatření Senátu projednala Poslanecká sněmovna na své 1. schůzi dne 27.11.2013 a zákonné opatření schválila. Přihlášeno bylo 186 poslanců a poslankyň - pro schválení hlasovalo 172, celkem 14 se hlasování zdrželo a nikdo nebyl proti. Opakuji - nikdo z poslanců a poslankyň nebyl proti. Poslanecké kluby hlasovaly takto:

  • ČSSD: 35 pro, 8 se zdrželo,

  • ANO: 42 pro, 2 se zdrželi,

  • KSČM: 32 pro, 1 se zdržel,

  • TOP 09 - S: 23 pro (m.j. p. Swarzenberg, p. Gazdík, p. Pekarová - Adamová), 3 se zdrželi (m.j. p. Kalousek a p. Langšádlová),

  • ODS: 12 pro (m.j. p. Petr Fiala, p. Stanjura, p. Němcová, p. Černochová),

  • KDU ČSL: 14 pro (m.j. p. Bělobrádek, p. Jurečka),

  • Úsvit: 14 pro (m.j. p. Okamura, p. Radim Fiala).

Hnutí ANO se ústy p. premiéra a ministryně financí p. Schillerové otevřeně přihlásilo ke změně své původní politiky v této věci. Ne tak opoziční strany, které za předchozí přístup vládu kritizují, třebaže tu nespravedlnost, nelogičnost a absurditu schválily. Vysvětlení se nabízí samo - politikaří podle momentální situace s cílem získat nějaké ty politické body a objektivní zájem občanů stojí až na druhém místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.