Lukáš Jelínek: Hillary Clintonová zvedla oponu

08.12.2012 19:34

Počátek prosince proběhl ve znamení sice krátké, ale významné zahraniční návštěvy. Ministryně zahraničí Spojených států amerických Hillary Clintonová nám při ní udělila nepříjemnou lekci z politického realismu. V takové České republice ještě politici hrají veřejně roli těch, co ani v nejmenším nefušují do práce polostátním firmám, mediálním radám či zdravotním pojišťovnám. Ovšem host ze zámoří natvrdo odhalil skutečné dění za oponou.

Lukáš Jelínek: Hillary Clintonová zvedla oponu
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Výběrové řízení na rozšíření jaderné elektrárny Temelín oficiálně nevede vláda, parlament, levice, pravice, ODS nebo ČSSD, nýbrž společnost ČEZ. To ona vyloučila ze hry francouzskou Arevu, to ona drží v šachu americko-japonský Westinghouse i česko-ruské Konsorcium MIR.1200. Proč se tedy Hillary Clintonová za účasti médií nevydala lobbovat do sídla ČEZu? Proč hovořila s údajně „bezvýznamnými“ politiky? Patrně proto, že jejich prsty jsou delší, než sami přiznávají. Ostatně o Temelínu již jednali i s představiteli Francie a Ruska. A ani při návštěvě paní Clintonové neutrousili, že vážila dalekou cestu zbytečně, případně že si spletla dveře – a oni žádný vliv na výsledek výběrového řízení opravdu, ale opravdu nemají…  

Pokud nám špičková americká politička naznačila, že klíčové verdikty padají v kancelářích předsedů ODS, TOP 09 a ČSSD, Petra Nečase, Karla Schwarzenberga a Bohuslava Sobotky, přijal bych se zaťatými zuby, kdyby fascinující tendr rovnou rozlouskla vláda nebo parlament. Snad bychom se nějak vyrovnali i s krutou pravdou, že pohádkám o expertním, nikoli politickém rozhodování odzvonilo. Dodatečně bychom také mohli legitimizovat legendární prázdninový dýchánek politiků a podnikatelů, včetně manažerů ČEZu, ve sluncem zalitém Toskánsku. Kde jinde než na jachtách, večírcích a v luxusních vilách mají důležití poslanci ladit s byznysmeny své postoje, viďte?  

Jenže celý vztah byznysu a politiky je složitější. Jedni mají peníze a druhým patří moc vzešlá z voleb. Obě skupiny se bez sebe neobejdou. Podnikatelé potřebují zakázky, které pomáhají dohazovat politici. Politici potřebují aspoň drobné z kapes podnikatelů. Karel Schwarzenberg před časem mluvil o tom, že se ČEZ, ze dvou třetin vlastněný státem, podílí na financování snad všech stran, a svá slova dodnes nevzal zpět. Nikdo se však kupodivu nebouří, naopak je ticho po pěšině.  

Firmy potřebují vydělávat a je jim vcelku jedno, jestli se koloběhu peněz účastní dolary, rubly nebo eura. Proto nechají o rádoby detailech spolurozhodovat politiky. Vyslankyně Westinghausu Hillary Clintonová se proto obrátila na tuzemské – politické – vyslance ČEZu. Jen si přitom mohla odpustit přeslazené fráze o tom, že „Česko si zaslouží nejlepší a nejbezpečnější technologii, nejlepší cenu a pracovní příležitosti“ a že „Westinghouse vše nabízí“. Vždyť si tu kvalitu – a můžeme pitvat, v čem převyšuje ostatní dvě nabídky – přece zaplatíme.  

Hillary Clintonová také ve své vemlouvavé řeči označila Českou republiku za jednoho z nejpevnějších amerických partnerů v Evropě. Budiž, nelze popřít, že vlády, v nichž je Karel Schwarzenberg již šestým rokem ministrem zahraničí, se o tuto pověst starají, bez ohledu na domácí veřejné mínění – zde narážím například na hrátky s americkou radarovou stanicí. Proč ale pak sem spojenci z Washingtonu jezdí prakticky jen, když jde o peníze, o multilaterální jednání, jako je summit Severoatlantické aliance, nebo o pohřeb státníka celosvětového renomé?  

Paní Clintonová rozmetala poslední zbytky našich iluzí hned na několika frontách. Dobře nám tak. Aspoň jsme se dovzdělali v diplomacii a zlehka si posvítili na zákulisí politiky a byznysu. Snad není troufalé nyní po českých politicích chtít, aby s námi hráli o trochu otevřenější hru. Když to hodně přeženu, ať si rozhodují, o čem chtějí, ale ať nám nevěší bulíky na nos. A ať se čelem postaví i k takovým podezřením, jaká vznesl směrem k partajím a firmě ČEZ Karel Schwarzenberg.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …