Lukáš Kovanda: Benzín i nafta v ČR zlevňují nejvýrazněji od loňského června, tlak na jejich další pokles přetrvá

22.02.2018 11:29

Čeští řidiči se mohou radovat. Benzín i nafta znatelně zlevňují. A bude ještě lépe.

Lukáš Kovanda: Benzín i nafta v ČR zlevňují nejvýrazněji od loňského června, tlak na jejich další pokles přetrvá
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Cena ropy na světových trzích se v porovnání se situací před týdnem sice změnila minimálně, například barel ropy typu Brent zdražil o padesát centů, z 64,40 na 64,90 dolarů. Citelný pokles cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic, který je nejvýraznějším týdenním poklesem od loňského června, má ovšem na svědomí propad cen ropy z první poloviny února. Tehdy ropa zlevnila zejména vlivem obecných výprodejů na kapitálových trzích.

Cena severomoravské ropy Brent se snížila ze zhruba 70 na 65 dolarů za barel. Silný tlak na pokles cen ale bude pokračovat i bez ohledu na zmíněné výprodeje, neboťameričtí břidliční těžaři rapidně navyšují svoji těžbu. Podle aktuální zprávyMezinárodní agentury pro energii denní produkce Spojených států brzy předčí produkci Saúdské Arábie a do konce roku také Ruska. Saúdská Arábie a Rusko jsou přitom dva stěžejní státy v pozadí dohody klíčových světových těžařů o omezení těžby ropy. Ta sice nadále platí a zejména v loňském roce slavila úspěch, když se zúčastněným podařilo docílit citelného růstu cen ropy.

Nynější situace ve Spojených státech, již lze dokonce označit za „druhou břidličnourevoluci“, ale i podle Mezinárodní agentury pro energii připomíná tamní vývoj před rokem 2014, kdy došlo k přelomovému pádu cen ropy. A to právě vlivem růstu její nabídky na světovém trhu, kterou zajistili američtí břidliční těžaři. USA, jak známo, se žádné dohody o omezení těžby ropy neúčastní. Celková produkce ropy, vedená Spojenými státy, tak letos pravděpodobně překoná růst globální poptávky po strategické surovině. To pochopitelně promlouvá ve prospěch jejího dalšího zlevnění ze současných cen.

Je tak realistické letos očekávat ceny ropy Brent v průměru nejvýše kolem 60 dolarů za barel. V České republice se pak specificky přidá pokračování posilování koruny vůči dolaru, takže pohonné hmoty u českých čerpacích stanic budou zlevňovat hned ze dvou důvodů. Pokud růst globální ekonomiky nepřekvapí rychlejším než nyní předpokládaným tempem, čeští řidiči mohou opravdu počítat s letošním zlevňováním benzínu i nafty.

V nejbližší době se průměrná cena benzínu v ČR sníží k úrovni 30,50 koruny za litr, zatímco průměrná cena nafty klesne k úrovni 29,60 koruny za litr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty