Lukáš Kovanda: Běžný účet platební bilance vykázal loni rekordní přebytek

12.02.2016 19:15

Aktivum běžného účtu platební bilance dosáhlo v prosinci 10,5 miliardy korun, vlivem aktiva bilance zboží a služeb.

Lukáš Kovanda: Běžný účet platební bilance vykázal loni rekordní přebytek
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Běžný účet platební bilance vykázal v prosinci opět aktivní saldo. Za celý rok 2015 tak dosáhl bezmála třikrát vyššího aktivního salda než za rok 2014, který přitom byl z hlediska celkového výsledku platební bilance dosud rekordní.

Loňský rok je teprve druhým rokem od rozdělení Československa, kdy běžný účet platební bilance skončil v plusu.

Pozitivní je, že aktivního salda bylo v prosinci dosaženo i navzdory pasivnímu saldu převodů z rozpočtu Evropské unie. Tato položka v druhé polovině loňského roku postupně klesala až do záporných hodnot, když například v červnu se pohybovala vysoce „v plusu“, kolem 50 miliard korun.

Současný stav platební bilance je jednou z klíčových doložek toho, že růst české ekonomiky se opírá o solidní základy. Kromě oslabené koruny, která nahrává vývozcům, se na příznivém stavu podepisují také levnější ceny ropy a pohonných hmot, které zlevňují dovoz.

Příznivě se bude platební bilance vyvíjet i v roce letošním. Ceny ropy a pohonných hmot zůstanou přes svůj mírný nárůst po celý rok utlumené a výsledek podpoří i Česká národní banka, neboť svůj intervenční režim udrží po celý rok.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla