Lukáš Kovanda: Mezinárodní investoři vítězství hnutí OLaNO vítají

01.03.2020 13:32

Vítězství hnutí OLaNO ve včerejších parlamentních volbách na Slovensku je z hlediska mezinárodních trhů dobrou zprávou. Investory těší také to, že extrémní politická uskupení nezaznamenala zdaleka tak silný výsledek, jaký jim někteří komentátoři předpovídali.

Lukáš Kovanda: Mezinárodní investoři vítězství hnutí OLaNO vítají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Trhy vnímají pozitivně to, že na Slovensku nyní může vzniknout stabilní koaliční vláda, která nebude tolik zatížena minulostí a která ani nebude čelit značné nedůvěře podstatné části obyvatel země, kteří již prostě mají dost toho, co označují za „mafii“. „Mafií“ v daném kontextu rozumí systém propojení politiky a byznysu, s chapadly sahajícími až do podsvětí, který se spojují zejména s dobou vládnutí někdejšího premiéra Roberta Fica. Tento systém znepokojoval také mezinárodní investory, neboť se stal živnou půdou korupci.

V korupčním prostředí se hůře podniká a investuje komukoli, kdo nemá ty „správné“ politické vazby a konexe, což ze hry nakonec zákonitě vyřazuje některé subjekty, jež by zemi ekonomicky a v důsledku společensky povznesly dále a výš. Nejen investoři, ale i řadoví Slováci zjevně ve velkém tento určitý marasmus – či alespoň trestuhodně nevyužitý potenciál – pociťovali stále palčivěji, pročež se rozhodli pro změnu. Tyto volby budou z hlediska dějin viděny jakožto přelomová událost v obrodném procesu rozbití zmíněného ficovského systému. Rozbití tohoto systému je prakticky nevyhnutelné, aby se Slovensko mohlo dále ekonomicky a společensky rozvíjet a dále v obou směrech dohánět nejvyspělejší západní země.

Hnutí OLaNO si i dobrý marketingem získalo důvěru značné části Slováků. Jeho koaliční potenciál je značný, stejně jako důvěra, kterou mezi Slováky má. Ani jedno nesmí prohospodařit, má-li zemi opravdu vyvést z marasmu let minulých. To je největší výzva, jíž nyní čelí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.