Lukáš Kovanda: Okrádání cizinců v pražských obchodech je poměrně rozšířené, zjistil tým ekonomů

27.10.2019 11:01

Podvody na cizincích jsou v pražských obchodech s potravinami poměrně rozšířené. Vyplývá to z nově zveřejněné studie pěti českých ekonomů, působících na tuzemských univerzitách, kterou na svém webu včera publikoval prestižní akademický žurnál Journal of Behavioral and Experimental Economics.

Lukáš Kovanda: Okrádání cizinců v pražských obchodech je poměrně rozšířené, zjistil tým ekonomů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Ve studii Cheating Customers in Grocery Stores: A Field Study on Dishonesty se pětice autorů zaměřila na takřka 260 pražských obchodů s potravinami, koloniálů či večerek. Klíčovou roli sehráli figuranti. Ti ve vybraných prodejnách předstírali cizince, kteří nejsou dobře sžiti s českou měnou, nevyznají se příliš v jejích jednotlivých mincích či bankovkách, takže při nákupu drobného zboží představují potenciálně snadný terč nekalého jednání prodavačů a pokladních.

Figuranti uvedli prodávající a pokladní do situace, kdy jim mohli vrátit zpět méně peněz, než měli. Autoři studie pak sledovali, v kolik případech prodávající a pokladní svodu nekalého obohacení podlehnou. Stalo se tak ve 21 procentech obchodů, tedy v 54 prodejnách. Ve střední hodnotě přitom „nechávali navíc“ nekalým prodávajícím 54 procent hodnoty průměrného nákupu.

Muži podváděli a současně byli podváděni častěji než ženy, avšak rozdíl mezi oběma pohlavími nebyl nikterak výrazný. Nekalé jednání prodívajících nastávalo častěji v ranních než večerních hodinách. Autoři studie tak nepotvrdili hypotézu, známou v odborné literatuře jako morning morality effect, že v ranním a dopoledním čase lidé obecně jednají čestněji než v hodinách odpoledních a večerních. Hypotéza staví na tom, že člověk se během dne postupně unavuje a vyčerpává, takže slábne jeho určitá duševní síla odolávat pokušení nekalého a amorálního jednání.

Celkově autoři konstatují, že obelhávání zákazníků je v daných obchodech poměrně rozšířené a že k němu intenzivněji dochází v centrální oblasti města, kde existuje až třikrát větší pravděpodobnost okradení než ve zbytku české metropole.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…