Lukáš Kovanda: Pivo v tomto desetiletí zdražuje o zhruba 14 procent

01.09.2019 11:30

V tomto desetiletí zatím pivo zdražilo o zhruba čtrnáct procent. Půllitr světlého výčepního piva stál totiž v červenci 2010 v průměru zhruba deset korun, kdežto letos v červenci pak zhruba 11,40 Kč. Pivo typu světlý ležák lahvový zdražilo ve stejné době z přibližně 18,70 na 21,20 Kč, plyne z údajů Českého statistického úřadu.

Lukáš Kovanda: Pivo v tomto desetiletí zdražuje o zhruba 14 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Pro srovnání, průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla ve zhruba stejném období, mezi prvním čtvrtletím 2010 a prvním čtvrtletím letošním, o bezmála 43 procent. Pivo je tedy stále dostupnější – za průměrnou mzdu si lze pořídit stále více a více půllitrů. V prvním čtvrtletí 2010 odpovídala hrubá měsíční mzda přibližně 1208 půllitrů lahvového piva ležák, v prvním letošním čtvrtletí už se za průměrnou hrubou mzdu dalo pořídit 1534 půllitrů téhož piva, tedy o 326 půllitrů více.

V uplynulých takřka deseti letech ale producentům piva nahrávaly poměrně stabilní ceny energií, které byly zvláště patrné v letech 2013 až 2017. V důsledku světové finanční krize a následných tuzemských recesí se na stabilní úrovni poměrně dlouho držely v tomto desetiletí také mzdy. To je však minulost.

V současné době markantně rostou jak ceny energií, tak mzdy, což nakonec budou muset pivovary promítnout do konečně spotřebitelské ceny svých výrobků. Dnes oznámené zdražení některých piv vyráběných Plzeňským Prazdrojem tak může už na podzim odstartovat širší vlnu zdražování v tuzemském pivovarnictví. Pivovary prostě musí zaplatit sládky a další své zaměstnance, stejně jako rostoucí náklady na logistiku a distribuci. Nemohou růst svých mzdových a dalších nákladů, třeba palivových, věčně „schovávat“ do marží. Piva tak letos a pak také příští rok zdraží o zhruba tři procenta. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, CZECH FUND

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…