Lukáš Kovanda: Zlaté časy pro absolventy

10.10.2016 17:00

Nezaměstnanost v ČR v září klesla na 5,2 procenta ze srpnových 5,3 procenta. Bez práce bylo na konci měsíce 378 258 lidí, což je nejméně od prosince 2008. Volných míst je už téměř 141 tisíc, více jich bylo naposledy v srpnu 2008.

Lukáš Kovanda: Zlaté časy pro absolventy
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Míra nezaměstnanosti v září klesla na 5,2 procenta. Nižší hodnotu vykázala naposledy v roce 2008. Poprvé od srpna 2008 byla překonána hranice 140 tisíc volných pracovních míst, počet uchazečů o jedno volné pracovní místo byl nižší naposledy v říjnu 2008.

Trh práce je v dobré kondici, a tak dokáže rychle absorbovat také i čerstvé absolventy. Momentální citelný nedostatek technicky vzdělaných pracovníků řeší firmy v prvé řadě přesčasy či nabídkou přeškolovacích kurzů, ale častým řešením je právě také nábor čerstvých absolventů a obecně mladých lidí, kteří by za jiných podmínek sháněli své první zaměstnání mnohem obtížněji.

V nadcházejících měsících by měla míra nezaměstnanosti spíše stagnovat – ačkoli její říjnový pokles na 5,1 procenta nelze vyloučit. S příchodem zimních měsíců lze v souvislosti s postupným utlumováním sezonních prací a ukončováním pracovních poměrů na dobu určitou očekávat její mírný růst. Za celý letošní rok vykáže hodnotu 5,6 procenta.

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …