Marek Řezanka: Proč jsem se rozhodl přestat komentovat

27.11.2017 12:33

Není příhodnější chvíle na bilancování, než je právě probíhající doba adventní. Několik let jsem se snažil komentovat dění především u nás (ale i ve světě) s tím, že jsem upozorňoval na ze svého hlediska závažné problémy a hledal alternativu ke stávajícímu systému. Činil jsem tak zdarma a z ryzího přesvědčení. Nepsal jsem, abych vydělal, ale abych sdělil. Možná jsem se někdy mýlil, ale nikdy jsem nebyl nikomu a ničemu poplatný.

Marek Řezanka: Proč jsem se rozhodl přestat komentovat

Alternativu nenacházím – a kde nic není…

 Dospěl jsem do bodu, kdy jakýkoli smysluplný náznak funkční alternativy nenacházím. Poslední parlamentní volby naznačily, že je tu maximálně 9 politických subjektů, které si to budou rozdávat o Sněmovnu s tím, že levice se nám zcela vytratila. Hra na levici už neprojde u voličů ani ČSSD, ale ani KSČM. Tyto strany mohou velmi brzy skončit v pověstném „propadlišti dějin“. 
Budeme tak svědky pouze šarvátek na pravici, kde na jedné straně máme A. Babiše a jeho ANO – a na straně druhé tzv. Demokratický blok – tedy stokrát provařené politiky typu M. Kalouska, P. Fialy (s M. Topolánkem v zádech) či P. Gazdíka. Mezi tím pak budou oscilovat SPD a Piráti, kdy oba tyto subjekty budou tendovat spíše k onomu „Demokratickému bloku“.
Když sám nespatřuji světlo na konci pomyslného tunelu, nemohu ho ani ukazovat jiným.

Jediné téma M. Kalouska, aneb Janečky jsem znal dva…

 Místo toho, abychom se bavili o budoucnosti Evropské unie, o našem směřování v případě, že se Unie rozpadne a například Škoda Auto se stáhne do Německa za vzniku vlny nezaměstnaných, místo toho, abychom řešili, co s odporným režimem na Ukrajině, který mimo jiné posvětila právě Evropská unie – a jak nedopustit eskalaci vztahů s Ruskem, tu trapně řešíme toliko A. Babiše. Místo toho, aby byl podroben nezaujatému policejnímu vyšetřování, stal se A. Babiš jediným politickým tématem M. Kalouska, k jehož aférám existuje minimálně podobně obsáhlý materiál, jaký předložili J. Patočka a spol. ve Žlutém baronovi. Tento materiál má holt spojitost pouze s jiným Janečkem – nikoli Vítem (Selský rozum), ale Karlem.

Odmítám vybrat z „bezvýběru“…

 Osobně odmítám hrát hru, kdy bych měl volit mezi padesáti odstíny pravice. Pravice jako pravice, to není volba pro mě – a obávám se, že už vůbec ne pro naši zemi. Tím, že ztrácím možnost skutečné svobodné volby, neboť má politická poptávka není podpořena adekvátní nabídkou, přicházím i o smysl své politické publikační činnosti. Nemá smysl omílat stále dokola, co je špatně. To už pomalu vidí i všichni slepí. Nenacházím však nic pozitivního, konstruktivního, co bych svým čtenářům mohl nabídnout.

Co má podle mého ještě určitý smysl…

 Poslední počin na domácí scéně, který by dle mého měl nějaký smysl, je opětné zvolení M Zemana hlavou státu. Obávám se totiž, že pokud bude zvolen kterýkoli z osmi zbývajících Antizemanů, půjde toliko o vítězství M. Kalouska a jeho asociální politiky. „Jediná možná pravda“ už nebude mít protiargument – a „sjednocená pravice“ sjednotí i krok. 
Obracím se tedy na Vás, příznivci M. Zemana: Šetřeme svou nervovou soustavu. Nenechme se otravovat v době předvánoční – ani pak v době čerstvě novoroční – hnusnou protizemanovskou kampaní, kde různí sympatizanti s TOP09 či ODS (např. pánové Pafko, Cikrt) budou operovat se zdravím současné hlavy státu (neměl se snad podle mnohých podobných M. Zeman upít k smrti již po prvním zvolení?), kdy pan Kalousek a jeho věrní budou usilovat o nasazení Zemanovi psí hlavy s tím, že je „ruský agent“, „Babišův agent“ či „čínský agent“. Nechme pana Kalouska, ať si vykládá, co chce, ale v prezidentských volbách mu dejme najevo, že kandidáty podporované takzvaným Demokratickým blokem jednoduše zablokujeme. 
Stejně tak neřešme, koho nakonec doporučí volit pan Okamura – protože pokud nedoporučí volit M. Zemana, dá tím najevo, že se hlásí k frontě protizemanovské – tedy onomu takzvaně Demokratickému bloku.

Pevně věřím, že M. Zeman může být zvolen již v kole prvním. Pokud se tak nestane, je vcelku jedno, kdo se proti němu postaví v kole druhém. Jisté je, že se bude jednat o jednoho z osmi Antizemanů.

Pokud bude pan Kalousek vykřikovat, že je třeba zastavit duo Babiš – Zeman, já tvrdím, že skutečnou hrozbou je duo jiné, a to Kalousek – Topolánek. A kdo pamatuje jejich vládu – i např. s I. Langerem, bude se mnou možná souhlasit.

Bojkotujme reality show, která není naše…

Nekažme si předvánoční dobu. Nechejme zaujatá média, ať dál sázejí na své koníčky, my se však zabývejme důležitějšími otázkami. Kam vůbec tento systém spěje – a co z toho vyplyne pro nás. K tomu ale již nikdo nepotřebuje komentátory.

Vytáhne se králík z klobouku?

Je ještě otázkou, zda nám nebude předhozen jako alternativa k Zemanovi nějaký „mučedník“, například Josef Toman. Ten byl zatím z klání o Hrad vyřazen, protože nedodal požadované podpisy. Pokud by se jako zázrakem Toman na scéně objevil (najednou by ho byla plná média s tím, že: koukněte, to je ten, co ho Vnitro chtělo odepsat, toho volte), bilo by do očí, že se vydává za představitele antisystému, ale chlubí se, že pracoval pro známé americké univerzity (například Caltech) a že u nás vedl American Institute. Nejvíc by pak muselo každého udeřit to, že člověk, který je údajně v nemilosti, má najednou na sebe strženu veškerou pozornost – a ocitl se doslova ve světlech ramp.

Zkrátka končím…

Chci se na tomto místě s Vámi se všemi rozloučit a poděkovat Vám. Literárním novinám děkuji, že mi umožnily publikovat jiný názor, než je ten oficiálně šířený. Vám, svým čtenářům, děkuji za přízeň. Snad aspoň něco málo Vám mé články daly. 

Neodcházím tedy nikam jinam – zkrátka končím. Jenom ve středeční příloze Halo Novin, Literatura, Umění a Kultura mi v průběhu prosince či začátku ledna vyjdou dvě obsáhlejší statě na podporu M. Zemana, které jsem napsal již před časem a které zatím leží v redakci ladem.

Mohla by padnout otázka, proč nesetrvávám aspoň do skončení prezidentských voleb. Doufám, že výše v tomto textu jsem na tento dotaz odpověděl, a to vyčerpávajícím způsobem: Protože nechci podporovat mediální protizemanovské hrátky a žít antikampaní, která v mnoha z nás zanechá pouze trpkou pachuť, při níž se obrací žaludek i těm otrlejším. Jsem přesvědčen, že vše podstatné k prezidentské kampani jsem již napsal. Na konci této stati objevíte seznam mých článků, kde se k volbě na Hrad vyjadřuji jednoznačně. 

Opatrujte se a držte se…

Poněkud v předstihu hodlám tímto Vám všem popřát pokud možno poklidné prožití vánočních svátků a odolnost vůči masáži, která nebude na nějaké Vánoce brát ohled. Nejlepší obranou proti této masáži je její bojkot.

Opatrujte se a držte se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…