Marek Wollner: Špínomet pana Mana

06.05.2015 21:09

Spolupracovník Haló novin Lubomír Man mě nejprve označil za Goebbelse, později „jen" za „podvodníka".

Marek Wollner: Špínomet pana Mana
Foto: Jaroslav Hodík
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor Reportérů ČT

Kdyby svůj pamflet napsal do Haló novin, mávl bych rukou. Jeho difamační dílko ovšem převzal celý řetězec propagandistického „fast foodu" s proruskými či různě maskovanými komunistickými sympatiemi.

Literární noviny se z toho řetězce sice vymykají tradiční, dobře znějící značkou, jenže zachovaly se úplně stejně - „spisbu" Lubomíra Mana převzaly sakumprásk, doslova a do puntíku, s titulkem Podvodný manipulátor s čísly Marek Wollner. Autor ovšem reportáž s názvem Bomby s rudou hvězdou (Reportéři ČT 27.4.2015) nepochopil, ale ani se ji pochopit nesnažil. Zřejmě mu v tom – jakožto spolupracovníkovi Haló novin – brání ideologický pohled na svět. Chtěl mě zkrátka odstřelit a to zbraní hromadného ničení – původně mě nazval Goebbelsovým přičinlivým učedníkem, což ve spojení s mým jménem v mnoha čtenářích na zmíněných serverech vyvolalo čilé spekulace, že jsem potomkem nacisty, gestapáka atd. Co na tom, že je to přesně naopak – že mí předci včetně dědečka se zapojili do odboje v podzemní organizaci Clay Eva, napojenou na Londýn i na Obranu národa a partyzánskou brigádu Jana Žižky a že můj prastrýc byl za tuto činnost v lednu 1945 popraven v německém koncentráku.

Pan Man se určitě nad svým temným kouskem hihňal pod vousy. Ale Reportéři ČT, jejichž já jsem tvář a dlouholetý šéf vznikají v širším týmu . Autor reportáže Karel Vrána se tak na Facebooku ironicky zlobí, že jsem mu vzal všechnu slávu, když jediný, koho čtenáři na základě článku uráží hanlivými a vulgárními výroky, jsem byl já. Podstata je ovšem někde jinde: v pořadu Reportéři ČT stavíme dramaturgii nikoli na subjektivních názorech, ale na věcných zjištění, která opíráme o prameny ověřené a ověřitelné, na historicích a badatelích, a přesně tak jsme postupovali i tentokrát.

Věci jsme uváděli na správnou míru, na rozdíl od komunistické propagandy

Žádný z historiků, kteří v reportáži vystupovali, ale ani z těch, kteří v reportáži nevystupovali, si na její vyznění nestěžoval. Věcně totiž seděla do nejmenšího puntíku. Kdyby dotyčný chtěl věcně polemizovat, nemohl by spekulovat o něčem, co se v té reportáži vůbec neříká. Nesrovnávali jsme, kdo má na svědomí více civilních obětí, jestli Američané, nebo Rusové. Pořad odkryl dlouho tabuizované téma, které se týká bombardování českých měst sovětskými letadly na konci války a o němž se toho mnoho nepíše.

V reportáži jsme také mluvili o americkém bombardování, ať už Prahy nebo Škodových závodů, ale opět jsme věci uváděli na správnou míru, na rozdíl od komunistické propagandy, která zůstala pod kůží panu Manovi. Neočekávám, že si své názory opraví podle historie, ale když ji chce opět přepisovat podle „sovětských" či ruských not, měl by mě aspoň respektovat jako lidskou bytost. Deset let šéfuju pořadu, který posbíral všechny novinářské ceny v téhle zemi (naposledy 28.4 dvě hlavní ceny Novinářské soutěže), vždycky se řídil pravidlem - padni, komu padni, ať byl ve vládě kdokoli. Jeho pamflet je ovšem snaha o „popravu", o špinění mé pověsti. Není to nic pěkného, ale přežili jsme špínomet ministrů či předsedů vlád, přežijeme i špínomet propagandisty z Haló novin.

Autor je šéfredaktor reportážní publicistiky, dramaturg pořadu Reportéři ČT.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…