Marie Bydžovská: 6 důvodů, proč už bankrot Řecka neznamená katastrofu

25.06.2015 16:32

Děsivé slovo „bankrot“ visí nad Řeckem již několik let. Dopady tohoto vyústění „řeckého dramatu“ by však byly před pěti lety mnohem drastičtější než nyní, tvrdí zpravodajský portál CNN.

Marie Bydžovská: 6 důvodů, proč už bankrot Řecka neznamená katastrofu
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

1. Struktura věřitelů je dramaticky jiná

V roce 2010 bylo 85 procent řeckých dluhopisů v rukou soukromých investorů. Podle údajů think tanku Open Europe je většina řeckého dluhu v současnosti držena vládami a institucemi – především Mezinárodním měnovým fondem a Evropskou centrální bankou. Ti mají lepší předpoklady pro jednání s řeckými autoritami v případě státního bankrotu.

2. Riziko je rozptýlenější

Žádná konkrétní banka není zatížená přílišným množstvím řeckých dluhopisů. Na konci roku 2014 držely zahraniční banky řecké dluhopisy v hodnotě 46 miliard dolarů, několikrát méně než v roce 2010, kdy disponovaly řeckým dluhem ve výši 300 miliard dolarů.

3. Opadly obavy z dominového efektu

Nad Řeckem se smráká, vyhlídky ostatních do nedávna problematických ekonomik eurozóny se ale zlepšují. Z Portugalska, Španělska i Itálie přicházejí pozitivní zprávy – výnosy z jejich dluhopisů klesají, jelikož investoři jsou ochotnější jim půjčovat. V roce 2010 dosahovaly výnosy z desetiletých španělských dluhopisů k 7 procentům, v současnosti se pohybují na 2,2 procentech.

4. Evropská centrální banka pumpuje peníze

Frankfurtská banka začala v lednu program kvantitativního uvolňování měnové politiky, které spočívá v tisknutí nových peněz a nákupech vládních dluhopisů. Levné peníze mohou vyvažovat negativní následky případného řeckého bankrotu.

5. Rostoucí ekonomika

Ačkoliv se Evropa stále vypořádává s následky hospodářské krize, hospodářství členských států již rostou a stav ekonomiky je lepší než před pěti lety.

6. Nové mechanismy fungování eurozóny

Na začátku krize neexistovaly mechanismy, jak zvládat potíže v evropské  měnové unii. Od té doby evropští politici ustavili celou řadu nových pravidel, která mají napomáhat předcházení problémů a usnadnit jejich řešení. Mimo jiné vznikly záchranné fondy či nová pravidla koordinace fiskálních politik.

Euroskop.cz, portál MMR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…