Markus Cohen: Všichni v redakci mají jeden správný názor

03.11.2021 10:10 | Komentář

Recenze knihy Petra Žantovského Zprávy ze cvokhauzu.

Markus Cohen: Všichni v redakci mají jeden správný názor
Foto: Archiv P. Žantovského
Popisek: Petr Žantovský

Kdybych byl aparátčík, ať už v kterémkoliv režimu, nová kniha „špatného člověka“ Petra Žantovského Zprávy ze cvokhauzu, by mě zneklidněla. A to nejen proto, že ji svými předmluvami obohatili další „špatní lidé“, Benjamin Kuras a Vlastimil Vondruška.
 
Coby „dobrý člověk s jediným správným názorem“ bych byl znepokojen, že Žantovský ve své knize nabourává důvěru našeho lidu v mainstreamová média. Jako by lid měl věřit více vlastnímu rozumu než tomu, co mu předkládá mainstream.
 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
Ptal bych se: O co Žantovskému jde? Chce snad plivnout do tváře desítkám neziskových organizací, jejíž aktivisté učí mládež i seniory, jak rozeznat fakenews? Tj.: že veřejnoprávní a mainstreamová média (kromě MF Dnes) jsou média seriózní, zatímco vše ostatní jsou fakenews? Chce se snad Žantovský vysmát sponzorům těchto statečných neziskových organizací? Nebo se snad chce vysmát státu či přímo EU, kteří mediální aktivisty štědře podporují ze svých rozpočtů?
 
A zde se dostávám k podstatě knihy Zprávy ze cvokhauzu. Jde o sled vtipných fejetonů, v nichž Žantovský předkládá otázky, které si je třeba při konzumaci médií klást. Tím se kniha stává mimořádně užitečným manuálem. Manuálem, který umožňuje konzumentům médií rozpoznat, kdy se s nimi média pokoušejí manipulovat.  Žantovský nás zábavnou formou seznamuje s nejrůznějšími novinářskými triky.
 
Např. s tím, že jakoukoliv událost je třeba interpretovat z úhlu, který vyhovuje vedení toho kterého média. Kdo se vedení média názorově vzepře, je z média vypuzen. Díky tomu zaměstnanci – novináři rychle pochopí, co je správný cool názor, aby už příště z linie listu nikdy neuhnuli. Tím se paradoxně dostávají demokratická média do situace, jaká v nich panovala v dobách totality. Všichni novináři v redakci mají jeden správný názor. Tj.: všichni mohou psát svobodně podle svého jediného správného názoru. Například v České televizi nebyl ani jeden redaktor, který by souhlasil s Brexitem.
 

Anketa

Myslíte, že prožijeme Vánoce a Nový rok v lockdownu?

66%
24%
hlasovalo: 21962 lidí
V dalším fejetonu dochází Žantovský k tomu, že redakce s jediným správným názorem není sexy pro osobnosti. Proto nastala situace, kdy skutečné osobnosti z médií dříve či později odcházejí, přičemž jsou nahrazovány typy, které Žantovský nazývá „nevzdělanými suverény“. A tito „nevzdělaní suveréni“ odvíjejí svůj názor od nejsilnějšího „nevzdělaného suveréna“ v oboru. A díky tomu, že všichni „nevzdělaní suveréni“ pak mají ve výsledku stejný názor, vzniká společenský klam, že jde o jediný správný názor. V tomto smyslu jsou vyráběny i nejrůznější celebrity. Pochopitelně celebrity, které pak veřejnosti předkládají své správné budovatelské názory.
 
V dalším fejetonu si Žantovský všímá snahy o zprimitivnění jazyka. Rozpomeňte se, kolik slov, které jsem dříve běžněpoužívali, již není společensky únosné vyslovit. Zde Žantovský odkazuje na novináře a spisovatele George Orwella. Ten mimochodem několikrát vyslovil, že totalitní moc, pokud chce ovládnout myšlení lidí, musí nejdříve ovládnout jazyk. Každý známe ten pocit, že nevyslovíme dříve běžně používané slovo. Náš jazyk je nejen nahrazován slovními patvary s dílny aktivistů. Ovšem i my sami vycházíme svému zprimitivňování vstříc. Třeba když slova nahrazujeme nejrůznějšími smajlíky.
 
Samostatný fejeton věnuje Žantovský oblíbené novinářské disciplíně, kterou je špinění celebrit, a to pod heslem: „Každý den jeden odhalený fízl“.
 
Kniha Zprávy ze cvokhauzu je psaná vtipně a čtivě. Zároveň je plná postřehů, které nás učí racionálně rozpoznat, kdy se s námi snaží média orat. A to je něco, co do doby covidismu rozhodně nepatří. Proto se o této knize z mainstreamových novin – pod heslem ´cancel culture´ – nic nedozvíte. A proto doporučuji: tuhle knihu si přečtěte, a třeba i na přeskáčku.
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…