Martin Fendrych: Megamalér s ghetty

03.03.2015 16:45

Minulý týden jsem se dozvěděl dost strašnou věc: v Česku máme dvakrát víc ghett než v roce 2006. Tehdy oblasti, kde lidé žijí v nedůstojných podmínkách, v ruinách a holobytech, mapoval sociolog Ivan Gabal. Jeho zpráva způsobila docela slušný poprask. V tu dobu by jeden čekal, že se stát chytne za nos a něco s tím udělá.

Martin Fendrych: Megamalér s ghetty
Foto: rep, hns
Popisek: Romské ghetto nedaleko ostravského hlavního nádraží

Gabalovi lidé tehdy spočítali, že je u nás asi dvě stě obcí, kde najdeme ghetta, nebo, jak se tomu mírněji, kulantněji, korektněji říká „sociálně vyloučené lokality“. Ghett před zhruba osmi lety u nás bylo tři sta třicet.

Dnes tak jasná čísla k dispozici nemáme. Ale dají se snadno odvodit. Vláda na konci února přijala Zprávu o naplňování Strategie boje proti sociálnímu vyloučení za roky 2011 až 2015. Z toho dokumentu a z rozhovorů s lidmi, kteří ho dali dohromady, vyplývá: dnes u nás máme zhruba dvakrát víc obcí, kde existují sociálně vyloučené lokality. Máme tedy přes šest set ghett, možná až šest set padesát. A čtyři sta obcí, kde je najdeme.

To je megamalér. Přitom problém není v nedostatku peněz. Stát jich má podle expertů zatím dost. Může čerpat ze strukturálních fondů Evropské unie. Proč tedy počet ghett roste? Proč přibývá lidí, kteří žijí v katastrofálních podmínkách a často nemají šanci sehnat práci?

Zaspali jsme několik let. Stát zaspal. Nechal ghetta, ať se množí. Problém dlouho řešil tak, že dával poměrně štědré sociální dávky. Jenomže ono to nepomohlo. Už delší dobu se ukazuje: proti ghettům musejí společně působit obce a kraje a ministerstva. A s nimi nevládní organizace.

Ten malér je opravdu vážný. Proč stát zůstal tak pozadu? Proč to nechal zahnít? Starat se o rodiny v ghettech není populární. Hlas lidu říká: „Já bych jim nic nedal, žádný dávky, ať makaj, mně taky nikdo nic nedá.“ Jenomže hlas lidu je vedle jak ta jedle.

Lidé v ghettech, a především děti v ghettech potřebují pomoct. Ne jim sypat dávky, to už stejně skončilo, ale zapojit je zpátky do společnosti. Pomoct jim najít práci a jakž takž slušné bydlení. Bránit je před pekelnou lichvou. Nestrkat jejich děti do pomocných, speciálních škol, protože tam většinou nemají co dělat.

Šet set ghett. Šílené. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…