Martin J. Kadrman: Výzva k odvolání ředitelky GHMP Magdaleny Juříkové

13.02.2017 13:45

Otevřený dopis radnímu hl. m. Prahy pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví a cestovní ruch Janu Wolfovi

Martin J. Kadrman: Výzva k odvolání ředitelky GHMP Magdaleny Juříkové
Foto: commons.wikimedia.org/Jiří Sedláček
Popisek: Centrální část Slovanské epopeje ve Veletržním paláci

Vážený pane radní.

Rozměrnáplátna největšího malířského cyklu na světě, díla Alfonse Muchy Slovanská epopej, jsou v tyto dny přes protesty odborníků a veřejnosti (téměř deset tisíc petentů) transportovány do Japonska.

Historička umění a současná ředitelka Galerie Hlavního města Prahy PhDr. Magdalena Juříková jako správce významné kulturní památky po dobu svého působení nevydala pokyn krestaurátorskému průzkumu uvedeného cyklu, ačkoliv se ktomu časová plocha od roku 2012 nabízela. Tím neumožnila objektivně posoudit stav díla zvláště před rizikovým transportem a dlouhodobou zápůjčkou díla vzahraničí. Upřednostnila tak expanzivní výstavní politiku před ochranou kulturní památky.

Slovanská epopej je po jedno století dílo zkoušené nepřízní doby, vystavená nejméně třiceti přesunům a manipulacím, dokladovaných varchivech. Přes zamlčování technického stavu díla i o jeho dílčích záchranných opravách tvrdí paní ředitelka, že dílo je vperfektním stavu.  Mimo svůj vystudovaný obor se vměšuje i do kompetence odborníků –restaurátorů, kdy se vyjadřuje kpodložce i technologii malby a používá při tom nedoložené informace, přičemž je prezentuje jako fakta. Toto ji nepřísluší a uvádí tím státní úředníky ve fatální omyl. Jako důkaz přikládáme její vyjádření odvysílané Českou televizí dne 10. 2. 2017, kdy uvedla, že Alfons Mucha epopej „namaloval technikou, která takové zacházení hravě snáší.“

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/217411058320210–10.minuta

Opakovaně na veřejnosti tvrdí, že „sám Mucha je považoval za svého druhu učebnici z dějin Slovanstva a počítal s jejich častým transportem.“

http://www.metro.cz/po-japonsku-se-muchova-epopej-mozna-presune-do-ciny-a-koreje-pl1-/praha.aspx?c=A150223_142452_co-se-deje_rab

Paní ředitelka tak uvádí vomyl laickou veřejnost vmnoha svých mediálních výstupech.Činí tak přesto, že varchivech města je dodnes uloženo opomenuté rozhodnutí zroku 1936, kdy Rada hlavního města Prahy 23. 4. pod č.j. 5.240-O.H./36. se ...“zásadně usnesla, žeobrazy Epopeje nebudou nikomu na výstavy zapůjčovány, ježto vzhledem ksvé technice a obrovským rozměrům velmi za transportu trpí.“Vodborné publikaci vydané v roce 2011 Almanach Slovanské epopeje jsou zdůrazňovány zásahy restaurátorů pouze estetického charakteru, tedy retuší na opadané originální malbě.

Paní ředitelka se pokouší u veřejnosti, politiků i státního úřednictva vzbudit dojem, že rizika spojená s manipulací v podstatě neexistují. Žádná jména všeobecně respektovaných odborníků však dodnes nezveřejnila. Existuje pouze jediný jedna dvaceti řádkový „Záznam o prohlídce“, kterou na žádost MKČR provedl za pouhé tři hodiny času ak. mal. Michal Tomek, který se dle svých slov věnuje již jen malířskému řemeslu. Naopak víme, že restaurátor, který se o epopej v GHMP stará, několikrát žádal o provedení restaurátorského průzkumu celého díla, avšak vždy byla tato žádost vedením GHMP z důvodu nedostatku finančních prostředků zamítnuta.

Vizuální šetření provedená ve Veletržním paláci několika renomovanými restaurátory a pedagogy restaurátorských škol na sklonku roku 2016 prokázalo rozsáhlá poškození zvláště u čtyř obrazů: Jan Ámos Komenský (1918), Hájení Szigetu proti Turkům (1914), Petr Chelčický (1918) a Slované v pravlasti (1912), kde jsou vidět opravy restaurátorských retuší. Retušovaná jsou i ostatní plátna cyklu, ale výše zmíněné čtyři obrazy nebyly v minulosti restaurátory právě pro rozsáhlá poškození kvýstavám do zahraničí doporučovány.

Svým postojem se ředitelka GHMP profiluje vevýstavnictví čistě expanzivně, nepečuje řádně serudicí o svěřenou kulturní památku, zamlčuje skutečnosti, nerespektuje daná odborná doporučení, nevyužila možnosti restaurátorského centra NG při posledním několikaletém vystavení Slovanské epopeje ve Veletržním paláci. Bez řádného vyšetření a diagnostiky tohoto díla se podílela na ostudném tříhodinovém posouzení celkem 640m2tzv. nestranným restaurátorem, na jehož podkladě MKČR vydalo souhlas scestou epopeje do Asie.

Jsme přesvědčeni, že se nejedná pouzeo manažerská selhání stávající paní ředitelky, ale že selhala celá odborná složka GHMP.

Z výše uvedeného Vás proto vyzýváme k okamžitému odvolání PhDr. Magdaleny Juříkové zfunkce ředitelky GHMP.

S pozdravem a vúctě,

Ing. Martin J. Kadrman
viceprezident

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.