Martin Jan Stránský: Nechceš se očkovat? Budeš platit víc!

03.11.2021 15:33 | Komentář

Další vlna epidemie covidu-19 je v plném proudu. Dnes víme, co funguje a co ne. Víme, že bezesporu nejlepší recept proti ní je nechat se očkovat. Dnes epidemie primárně postihne neočkované osoby, a to většinou s horšími důsledky. To není názor, ale fakt.

Martin Jan Stránský: Nechceš se očkovat? Budeš platit víc!
Foto: archiv
Popisek: Martin Jan Stránský

Nejpalčivější debata kolem covidu-19 se tak přesunula do občanskoprávního prostoru. 

Anketa

Považujete neočkované za škůdce a nepřátele?

16%
82%
hlasovalo: 19488 lidí
Svoboda každého odvolat se na právo neočkovat se proti této nemoci naráží na rostoucí restrikce a na tlak proti tomuto postoji ze strany očkovaných. Svoboda se dostala do střetu s občanskou odpovědností. Není to poprvé.

Jenže navzdory všemu, nabízí se elegantní řešení, které je navíc běžnou praxía které nabídne jak svobodu rozhodování, tak i společenskou spoluzodpovědnost.

Stačí, abychom vnímali covid-19 stejně jako každou hrozbu zdraví, které se dá předejít. Pokud se někdo rozhodne, že bude dejme tomu kouřit nebo si zvolí jiný hazardní životní styl, pak za takovéto rozhodnutí v každé zemi zaplatí vyšší životní pojištění. Co se týče covidu-19 a očkování, stačí tento přístup převést i na zdravotní pojištění.

V Česku je téměř každý zaregistrován u státní pojišťovny. A stejně tak je každý, kdo se nechal naočkovat proti covidu-19, registrován u ministerstva zdravotnictví. Vzhledem k tomu, že jsou to nyní neočkovaní, kdo vyžaduje vyšší náklady na péči oproti očkovaným, a že se i přes varování rozhodnou nenechat se očkovat, stačí jen registr očkovaných na ministerstvu zdravotnictví předat pojišťovnám a schválit zvýšení zdravotního pojištění všem občanům, kteří očkování proti covidu-19 odmítají.

Takovýto krok zachová svobodu jednotlivce a zároveň umožní solidaritu v systému hrazení zdravotní péče na nemoc a její komplikace, které by se daly přinejmenším snížit, či dokonce zcela jim předejít dobrovolně. Proč by měli naočkovaní platit do státní kasy péči těm, kteří se odmítají dát očkovat?

Publikováno dne 3.11.2021 www.mfdnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…