Michael Rada: Novoroční přání

30.12.2016 18:45

Tak poprvé pod střechou Parlamentní listů, dovoluji si popřát čtenářům vše nejlepší do Nového roku. Jak je u mne zvykem nezůstanu jen u natištěného textu připraveného přání, kam doplním jen svůj podpis, jak dnes nejen management podniků, ale i koncový uživatelé s oblibou dělají.

Michael Rada: Novoroční přání
Foto: Archiv Michaela Rady
Popisek: Michael Rada

Začnu v tomto případě přáním ve formě videa:

Jak jste slyšeli, je to již mé třetí novoroční video přání. To první, z roku 2014 je ZDE a video z roku následujícího, tedy 2015 je ZDE.

Rád bych Vám popřál, abyste měli čas zpomalit.

Ano, přeji Vám možná pravý opak, než Vám přejí ostatní, kteří Vám říkají, že do cíle se musíte dostat nejdříve, nejrychleji a často bez ohledu na ostatní, resp. bez ohledu na soupeře a konkurenci.

20 let jsem poslouchal stejné rady. Běžel až do úplného vyčerpání, kdy odpočinek z přepracování přišel až na nemocničním lůžku, a i tam mne zaměstnavatel pro mé dobro zásobil mobilem i notebookem, abych náhodou o něco nepřišel.

Zpomalit, a přesto jít stále za stejným cíle a to s mnohem větší intenzitou, jsem se naučil až, když jsem z korporátního světa zaměstnavatelů a zaměstnanců vystoupil a začal se stavět po čtyřicítce na vlastní nohy.

Jak vidíte z Novoročních přání, cíl, který jsem si pro cestu po svých stanovil, je pořád stejný, stejně jako prostředky a nástroje, které i nadále musím si vyvíjet, tvořit, testovat i neustále zdokonalovat sám.  Ale sám už na cestě dávno nejsem, lidí a podniků, kteří/které se vydali na cestu se mnou přibývá.

A všem, namísto knih o tom, jak nejrychleji a nejlépe zbohatnout doporučuji úplně jiné čtení. Jsou jím knihy MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY a PROROK.

Obě se Vám díky své velikosti vejdou do kapsy (klidně i společně) a v pase ani jedna neměří více než centimetr, přesto obsahují celý svět. Je jedno že první je na světě již pět století a druhá začíná teprve druhé. Je jedno, že autoři žili na různých kontinentech, v různých společenských vrstvách, pod různým náboženstvím, oba předkládají ukázku obsahu, který nepotřebuje vysvětlivky, jen schopnost vnímat text jako celek.

V úvodu tohoto textu jsem Vám přál, abyste měli možnost zpomalit a teď dodávám, NEBOJTE SE ZASTAVIT. Přestat běžet a jen jít, či zůstat stát a je jedno stane-li se tak na Vašich vlastních nohách ve Vaší kanceláři, či na pracovišti, doma, nebo na procházce v přírodě. Já se zastavuji v pohybu, který jsem nazval E-MOTION a přesto, že neběžím, jsem rychlejší než mnozí, kteří za svůj vůz dali miliony.

Přeji Vám, aby byl rok 2017 rokem bez odpadů a plýtvání ve všech jejich podobách a že jich je. Spěchání k nim patří. Přeji Vám, abyste si uvědomili, že jedničkami a nulami ze svého konta, květiny nezalejete a žízeň svých dětí neuhasíte z fontány Vašeho virtuálního ostrova, který již tak dlouho budujete. Přeji Vám, abyste pochopili, že sebekrásnější ve 3D zpracovaný chléb na monitoru Vašeho počítače, notebooku, či mobilu Vás nenasytí.

Přeji Vám abyste našli ve své práci, a to hlavně té fyzické, nosící hmatatelné výsledky, zalíbení a lásku, protože jen tak nestrávíte více než polovinu svého probděného času dělaní věcí, které nenávidíte.

A na závěr se s Vámi podělím i o své vlastní přání.

Přeji si abychom se na cestě BUDOVÁNÍ SVĚTA BEZ ODPADU A PLÝTVÁNÍ setkali tváří v tvář, abyste i Vy mohli jednou říci, TEN SVĚT JSEM BUDOVAL JÁ a Vaše děti a jejich děti si mohli sáhnout a pod prsty cítili, jak plyne míza stromů a mohli vdechovat pod otevřeným nebem vůni květin a koupat se mohli v řekách, kde občas dotkne se jich ryba, či pokvete leknín. Aby všichni mohli dýchat jeden, čistý vzduch, který na plicích nezanechá další vrstvu dehtu, či chemických sloučenin, ale sílu horských vrcholků, mořských pláží a rozkvetlých luk.

Tak ať se nám naše přání splní, i když to bude znamenat, že musíme ohnout záda a ušpinit si ruce.

ZA TU PRÁCI TO STOJÍ!

Michael Rada

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…