Michal Kozub: ČNB - pokračujeme beze změny

06.02.2014 15:02

Bankovní rada ČNB na svém zasedání rozhodla pokračovat ve svých krocích z minulého roku. Tedy minimální úrokové sazby a devizové intervence.

Michal Kozub: ČNB - pokračujeme beze změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer přednášel na právnické fakultě na téma Krize eurozóny

Snaží se tak podporovat ekonomiku a dostat ji ven z krize. Přestože poslední data z reálné ekonomiky vypadají pozitivně, rozhodně ještě vyhráno není. Proto zastavení těchto kroků nyní by způsobilo ještě větší škody. Růst je stále velmi křehký a ničím není zaručený. Ekonomika navíc pracuje daleko pod svým maximem, kam spadla v krizi.

Stejný scénář jako dnes, tedy zachování sazeb i intervencí můžeme čekat i v následujících měsících. Předpokládám, že ukončení intervencí přijde v první polovině roku 2015. Zatím je velmi předčasné mluvit o tom, kdy přesně to bude. Ekonomika se musí zotavit a spotřebitelská poptávka musí získat na síle. Zároveň ale není nikde přesně řečeno, že konec intervencí bude při kurzu 27 Kč/EUR, který je nyní nastavený. S tím, jak se bude situace vyvíjet, předpokládám, že ČNB bude mírně měnit cílový kurz. Pokud by přišel další negativní výsledek, je možné posunutí hranice až ke 27,50 Kč za jedno euro. To je ale nyní jen teoretická možnost, která má jen malé procento pravděpodobnosti.

Ing. Michal Kozub
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.