Milan Jančík: Zrada plodí zradu aneb dráždit Kalouska se nevyplácí

26.05.2013 10:34

Na pád pražské koalice ODS a TOP09 je třeba se dívat z poněkud širšího úhlu. Ten nabízí hned několik velmi zajímavých možností, jak svržení primátora Bohuslava Svobody vyložit.

Milan Jančík: Zrada plodí zradu aneb dráždit Kalouska se nevyplácí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Jančík

Za prvé ofenzívu TOP09 můžeme nazvat „Operace Kalouskova aktivní obrana“. Ministr financí nebyl nadarmo odchován politickým géniem Josefem Luxem, kterého jeho protivníci nazývali s oblibou slizkým hadem. A o hadech se také říká, že je není radno dráždit, zvláště pak bosou nohou. Premiér Petr Nečas lidově řečeno „sestřelil“ svému koaličnímu partnerovi S-karty, což bylo poněkud dětinské. Abych byl správně pochopen – v žádném případě tady nechci soudit, zda ty karty nějaký smysl mají nebo nemají. Necítím se k tomu kompetentní a možná šlo opravdu o projekt, kterého bylo lepší se zbavit od základů. Ale pokud k něčemu takovému přistoupím, musím to udělat způsobem, který politickému partnerovi umožní zachovat si tvář. Nemohu ho zároveň ponižovat a zároveň si myslet, že můj partner bude loajální. Koalice je partnerství a takto to mezi partnery nefunguje.

Mistr úhybných manévrů Miroslav Kalousek si ale nevybral jako místo odvety celostátní politiku, protože to zřejmě plánuje na dobu pozdější. Vybral si místo, kde mohl ODS v danou chvíli nejvíce ranit. Což bylo zahnat ji v Praze do opozice a přitopit pod kotlem již tak rozháraných občanských demokratů v hlavním městě. TOP09 ví, že v parlamentních volbách se o post lídra pravice bude hrát právě v Praze. A mít k tomu primátora, to je jistě dobré. Stratég Kalousek vyřešil dva problémy najednou. Zasáhl ODS přinejmenším stejně silně, jako ODS zasáhla jeho destrukcí S-karet. A navíc posílil svoje šance v hlavním městě pro chvíli, kdy se právě na tomto bitevním poli rozhodne, zda bude TOP09 v příští vládě nebo zda v této vládě nebude.

A teď z trochu jiného úhlu pohledu. ODS se k vládě v hlavním městě dvakrát dostala poněkud zrádcovským způsobem. Nejprve vyšachovala spolu s ČSSD ze hry vítěze voleb, tedy TOP09. Nehodlám uronit ani slzu kvůli tomu, že lidé z topky nezasedli hnedka do nejměkčích křesel. Mluvím spíše o voličích, kteří určitě očekávali, že logickým řešením volebního výsledku je koalice pravicových stran. Těžko mohl někdo chápat, proč do křesla primátora usedá politik ODS a obklopuje se úhlavními politickými soupeři z oranžového tábora.

Za rok a kousek se ODS rozhodla koalici se sociální demokracií potopit a vyměnit svého partnera za TOP09. Znovu bych tady neplakal, že někteří mistři ze sociální demokracie přišli o pohodlná křesla radních. Ale už tady máme dva zhrzené partnery, jejichž logickým cílem je ODS nějak zesměšnit. Tak proč se občanští demokraté diví, že nyní se věci obrátily a oni vypadávají ze hry? Jelikož víme, že zlo plodí zlo, nemůžeme být nijak překvapeni, když se poměr sil obrátí a ti, kdo podrazy dělali dříve, se stanou obětí podrazu nového.

Je i třetí možný pohled. ODS vyklízí pozici za pozicí a nyní přišla i o Prahu, svoji největší a nejpevnější pevnost. ODS očištěná od tak zvaných „kmotrů“ nesklízí plody své snahy o čistotu a plody své usilovné práce. Nehřeje se na výsluní popularity. Naopak prohrává a stále více je v defenzívě. Vede už jenom urputnou zákopovou válku o zachování vlastní existence. To nutně vzbuzuje otázku, zda celý ten humbuk s kmotry nebyl spíše zakrytím intelektuální prázdnoty a politické neschopnosti. Když se politika ODS začala vyprazdňovat, bylo třeba najít vnitřního nepřítele. Ale jak se ukazuje, kmotři jsou dávno vyhnání, voliči se však nevracejí, spíše dále a dále ubývají. Nu, každý ať si udělá svoje závěry.

Ztráta Prahy je pro ODS větším neštěstím, než jsou si politici této strany zatím ochotni přiznat. Když si ten obraz převedeme do jiného prostředí, představme si armádu, která není protivníkovi schopna vzdorovat v poli, ale má dobře opevněnou základnu, která je roky považována za nedobytnou. V ní se usídlí a s pocitem bezpečí čeká na další vývoj. Pak se ale uvnitř základny objeví protivníci a z bezpečného přístavu se stane klíčová válečná zóna. Prohra v takové bitvě přináší riziko zhroucení celého konceptu.

Během následujících nemnoha měsíců se ukáže, kdo vlastně zvítězí. Ale zatím to vypadá na TOP09 a sociální demokraty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Jančík - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…