Milan Knížák: Tváří v tvář

10.10.2022 16:25 | Komentář

Z některých projevů, které zaznívají v tzv. západní společnosti, je mi na zvracení a hluboce se stydím.

Milan Knížák: Tváří v tvář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Stále se spekuluje o tom, zda ruský prezident Putin je či není nemocen rakovinou, a z většiny textů je cítit nenávist a přání, aby „chcípnul“. I kdyby Putin byl ten největší nepřítel, je odporné přát mu smrtelnou nemoc.

Političtí oponenti by v kultivovaném světě měli být, pokud nějaké zločiny páchají, souzeni nezaujatým soudem (jestli takový existuje). Lidské vášně už napáchaly spousty zločinů.

Anketa

Pro koho byste raději hlasovali ve 2. kole prezidentské volby?

hlasovalo: 22216 lidí

Naší západní společnosti chybí skutečné vzdělání. Stohy informací, hory zbytečných vědomostí, které rostou všude po světě, nenahradí jemnost mysli a pokoru duše.

Nezaujaté diskuze se z našeho světa rychle vytrácejí a místo snahy najít řešení se rojí kaskády nadávek a proudy nenávistí.

Směšné středověké ctnosti, mám na mysli onu zdánlivě legrační, pro mne však nekonečně důležitou „rytířskost“, se vytratily. Probodnout svého soka mečem při otevřeném boji tváří v tvář je kruté, ale čestné. Přát mu, aby zemřel na potupnou nemoc, a uvolnil nám tak místo, je hnusné, hnusné…

Uvědomuji si primitivnost a směšnost svých tvrzení, ale vůbec mně to nevadí. Věřím, že stále platí. Možná víc než současná gesta falešné pseudohumanity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …