Miloš Horký: Opium dluhu aneb Jak porozumět záměrům Evropské komise a neutopit se v číslech

10.06.2020 21:09

Evropa si má vzít „obří“ dluh – aby oddlužila 6 nejvíce zadlužených zemí. Pardon – nikoliv „oddlužila“, ale aby jim poskytla „překlenovací úvěr“, na jehož financování se však tentokrát budou podílet všechny členské země Evropské unie.

Miloš Horký: Opium dluhu aneb Jak porozumět záměrům Evropské komise a neutopit se v číslech
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Vlajky před Evropským parlamentem v Bruselu

Ve svém základním materiálu „Identifying Europe’s recovery needs“ ze dne 27.5.202 Evropská komise rozdělila členské země na 3 skupiny:
S – většinou - nejzadluženější země,
H – většinou - země s vysokými průměrnými mzdami
E – většinou - země z východní Evropy

Rozhodující je tzv. „Alokační klíč“, podle kterého EK přidělovala prostředky ve výši 750 mld. EUR. Podle tohoto „alokačního klíče“ je zcela mimořádný podíl Itálie a Španělska, které ze společného dluhu EU odebíraji prostředky ve výši cca 40 %, tedy 300 mld EUR. Na zbylých 25 členů tedy zůstává pouhých 60 % z této částky. Následuje Francie s „AK“ 10 bodů, a tím je polovina částky 750 mld „odčerpána“.

Skupina S – 5 členských zemí EU (je jich ve skutečnosti 6, ale jedním z nich je maličký a po uši zadlužený Kypr, který však přesto má průměrnou mzdu převyšující všechny východní členské země EU. Podobná situace je u všech nejvíce „zadlužených“ zemí).

Skupina nejvíc zadlužených v EU, které mají tzv. „Alokační klíč“ (AK) nad úrovní 4 bodů (Česko a všechny země z východní Evropy mají okolo 1,5 bodu), mezi nimiž 2 země mají „alokační klíč“ kolem 20 (!) bodů (Itálie a Španělsko – obě země přitom mají o 50% vyšší průměrnou mzdu než Česko). Další zadlužené země v této skupině jsou Řecko („AK“ 5,8 bodů) a Portugalsko („AK“ 4,2 bodů). K těmto zemím přičtěme Francii („AK“ 10,4 bodu, skupina „H“) a Německo („AK“ 6,9 bodu, skupina „H“). Podle rozdělovacího „AK“ klíče, Francie obdrží 78 mld EUR a Německo 52 mld EUR.

Dostaneme skupinu, jež z celkového objemu zadlužení EU 750mld EUR odebere 510 mld. EUR (víc jak 68 %). Tato skupina 6 „zadlužených“ a „2 prominentních“ zemí (280 mil. ob.) odebere z celkového „obřího“ dluhu (z celkových 750 mld EU) cca 510 mld EUR.

Na tom, že se tyto země zadlužily, mají podíl především štědré důchody, které tyto státy vyplácejí svým občanům v rámci penzijního systému a také vysoké průměrné mzdy, placené státním zaměstnancům.

Je to prastará moudrost rozpočtáře – „vždy je to o důchodech...“ Jde o částky, o kterých si naši důchodci a naši státní zaměstnanci (vzpomeňte vždy na sestřičky a na učitelky) - mohou nechat jen zdát. A to stále mluvíme o dluhu EU, který bude garantován – rukou společnou a nerozdílnou - všemi členskými zeměmi EU.

Z tohoto pohledu na rozdělování podle „alokačního klíče“ Evropské komise jednoznačně vyplývá, že čím více se země „zadlužila“, tím udělala lépe. Tak vypadá boj proti „zadlužování“ Evropské unie v podání Evropské komise?

Ale zpět k „obřímu“ dluhu - na zbytek „společenství“ tedy zůstane 240 mld. EUR.

Skupina „H“ – 10 zemí - 54 mld EUR
Ani do této skupiny se nedostala žádná země z východní Evropy. Všechny tyto země se vyznačují vysokou průměrnou mzdou – všechny jsou vysoko nad 2 000 EUR/měsíčně (oproti průměru 800 EUR/měs na Východě), a rovněž nejsou zasaženy extrémním zadlužením. Jak jsme uvedli, z této skupiny vyjmeme Německo a Francii, protože ty mají velmi vysoké „alokační klíče“ - Francie – 10,4 bodu a Německa – 6,9 bodu, a započítali jsme je již dříve – v první skupině. Skupina „H“ (bez N a Fr) představuje cca 65 miliónů obyvatel a obdrží 54 mld. EUR.
510 mld + 54 mld = 564 mld EUR - mezisoučet
750 mld - 564 mld = 186 mld EUR – částka pro skupinu „E“ - východ Evropy.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil pojede na Tchaj-wan?

10%
90%
hlasovalo: 22187 lidí

Zbývá tedy skupina „E“, jež podle klíče „AK“ má obdržet 186 mld. EUR.
Zde však dominuje Polsko (skupina E, rovněž s vysokým klíčem „AK“ - 8,6 bodu a částkou 65 mld. přidělených prostředků)

186 mld – 65 mld = 121 mld EUR

Takže z onoho „obřího“ úvěru, ke kterému se společenství EU má zavázat, na tzv. zbytek Evropy (bez Polska, jde o 11 zemí většinou z východní Evropy, HDP 963 mld EUR, 64 mil obyvatel), zemí, které se nedostaly do exklusivního výběru Evropské komise - podle jejího „alokačního klíče“ - zůstává 121 mld EUR.

Nejde však v žádném případě o „boj proti corona krizi“.

  • Evropská komise tvrdí, že celý „dluhový balíček“ je „samofinancovatelný“.
  • Evropská komise odhaduje se, že do roku 2030 bude průměrný poměr dluhu k HDP v EU o téměř 3 procentní body nižší než ve výchozím scénáři.
  • Evropská komise odhaduje, že členské státy s podprůměrnou úrovní HDP na obyvatele zažijí největší podporu hospodářské činnosti ve střednědobém horizontu. To znamená, že po středně-dobém horizontu se zatím neví?

Ale především to znamená, že uvedená suma, jíž chce Evropská komise zadlužit členské staty EU, nemá nic společného krizí Covid 19, ale jde jen o „vyrážení klínu klínem“. Jde o vyražení klínu již dávno „zadlužených zemí“ novým „klínem“, který bude „garantován“ nejen těmi zeměmi, jež se ocitly v dluhu, ale garanci tentokrát poskytne celé společenství Evropské unie.

V této „kosmetické“ změně je celý „kadlub“ problému. Máme se stát spolugaranty dluhu zemí, které nehospodařili úsporně.

Kde je změna uvnitř EU, aby se podobná krize – a teď mluvím o zadlužování, a nikoliv o „corona“ krizi – neopakovala? V návrhu Komise není nikde ani stín po vnitřních reformách uvnitř EU. Dokonce nic jako „dluhová brzda“, což před deseti lety měl být mechanismus ESM, se v novém návrhu „zadlužení“ neobjevuje. Není to dlouho, co jistý člen z obnoveného „NERVu“ doporučoval mechanismus ESM jako „dluhovou brzdu“. Jsem zvědav, s čím přijde dnes...

Vše má běžet dál, nikde ani stín politické, natož ekonomické reformy, vše jako dřív, tzn. že i příští zadlužování na sebe nenechá dlouho čekat. Evropa si má vzít „obří“ dluh – aby oddlužila 6 nejvíce zadlužených zemí. Pardon – nikoliv „oddlužila“, ale aby jim poskytla „překlenovací úvěr“, na jehož financování se však tentokrát budou podílet všechny evropské země.

V žádném případě nejde o řešení „Corona“ krize.

Kde jsou specialisté z naší „centrální banky“? Nikde jsem neslyšel, že by v této "dluhové krizi", kterou vyvolala EK, poskytli své stanovisko...

Obracím se s výzvou na toho pána, který si udělal ze svolávání „demonstrací“ živnost. V tuto závažnou chvíli odvolání nějakého ministra či nějaká „domnělá“ práva, jež hodláte „bránit“ - v tuto osudovou chvíli tyto věci hrají až druhořadou roli.

Dnes se hraje o vaši budoucnost. Přitlačte premiéra Babiše ke zdi a dejte mu jednoznačný mandát – dovolím si odvolat se na pana kancléře Sebastiana Kurze a budu citovat pana europoslance Alexandra Vondru:

  1. Společně s Rakušany, Holanďany, Dány a dalšími řekněte ANO pomoci v nouzi, ale řekněte NE společným dluhům.
  2. Odmítněte společné daně.
  3. Zelené financování v omezené míře a za podmínky, že se zvýší objem v JTF (Just Transition Fund) a hlavně - vláda se s komisí musí dohodnout na financování jaderných bloků.

Milí „Chvilkaři“, je to vaše budoucnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…