Miroslav Josef Bezecný: Těžký život hradních pánů

24.09.2021 19:53 | Komentář

Málo kdo ví, že první dělničtí prezidenti v Československu nedostávali žádné peníze. Byly jim hrazeny "jen" veškeré výdaje.

Miroslav Josef Bezecný: Těžký život hradních pánů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad a Strakova akademie

Můj tatínek vzpomínal, jak do hospody na Nebozízek přišel prezident Antonín Zápotocký. Měl za košilí párky. Vysypal je na stůl a řekl: "Chlapi, sežerte si ty párky. Ukradl jsem je v hradní kuchyni. A zaplaťte mi pivo. Nemám ani korunu." Za chvíli ochranka zjistila, že jim zase utekl. Tak pro něj přijeli, a odvezli ho zpátky na hrad.

Jak to bylo ve středověku? Domnívám se, že by leckterý hradní pán vyměnil svůj hrádek za 3+1 v paneláku. Jaké měli, proti svým poddaným, výhody? O tekoucí teplé vodě a o koupelně se jim mohlo akorát tak zdát. (Ale ani to nemohlo, protože koupelny neznali.) A jejich "bejvák"? Svítili loučemi. Po celé cimře byl smrad a štiplavý kouř. A teplo? V oknech nebylo sklo. To byl drahý luxus. Z jedné strany mrzli od oken. A z druhé strany je opékal krb. Kožešiny, do kterých se zabalili, byly plné blech a vší. Že se nestačili drbat.

"Zábava"? Představte si v zimě. Padl večer. Nikde ani světýlka. Okolo hrádku se potulovali jen vlci a medvědi. A lapkové. Znásilňovat děvečky? Jednak už je všechny znali. Zřejmě se ani nebránily. Mimoto hygieně asi moc nedaly. Trochu rozptýlení přineslo, když přepadli vesnici sousedního pána. On jim to potom oplatil. Tím se již tehdy rozvíjel turistický ruch. Právo první noci?! Pokud to byla skutečně pravda, pak se musel hradní pán pěkně nadřít. Když ho nutili dodržovat toto "právo" i s kdejakou ošklivkou (aby neurazil). Ale potom, když poddaní vyplenili panské sídlo, tak to vlastně zůstalo "v rodině".

Opravdu jim asi nezbývalo nic jiného, než se večer pořádně napít. (A zřejmě nejen večer.) U každého hradu byl pivovar. Nebo, v ještě lepším případě, vinice. Že král nechal popravit Jiříka? (viz. Zlatovláska) Představte si ráno. Strašná kocovina. A "nějakej blbej kuchtík" mu pobíhá po hradě a vykřikuje: "Dobré ráno! Krásné ráno!" No nezabili byste ho?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…