Miroslav Kulhavý: Budou chybět prezidentu Zelenskému americké dolary?

05.11.2022 10:02 | Komentář

Americký prezident chce opustit toho, koho jeho předchůdci stvořili? Dosti podrážděně reagoval prezident Biden na jednoznačný požadavek ukrajinského šéfa, že je nutno Ukrajině dodávat pravidelně 5 miliard dolarů měsíčně. Od všech mezinárodních dárců by rád získal jednorázově 38 miliard dolarů.

Miroslav Kulhavý: Budou chybět prezidentu Zelenskému americké dolary?
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Není divu, že Biden neutajil své pocity a na až diktující projev Zelenského s velikášskými požadavky reagoval úvahou o ponížení dodávek zbraní a dolarů. V té souvislosti se přímo vnucuje pohled dosti  nechápajícího, když se na „pult“ dostaví otázka zvědavého, kde jsou minimálně desítky ukrajinských milionářů a pár miardářů z r. 2014, a to součtem jak doma, tak i v zahraničí? Kolik kdo věnoval své rodné zemi v této těžké době? 

Anketa

Líbil se vám plakát „Putin v pytli na mrtvoly“, který vyvěsil Rakušan?

2%
97%
hlasovalo: 33147 lidí

I sám pan prezident Zelenský není chuďas a vedle vlastnictví pár nemovitostí v zahraničí vládne nemalým kontem ve spojení s dřívějším podnikáním, tedy v současnosti vše převedeno na manželku. Na druhou stranu, pohled na celostátní finanční toky v létech 2014 – 2022 by neměl kladné body; korupce kvetla jak v masovosti a to tedy obrazně jak v podpalubí, tak prorůstala i do vyšších pater. To by mohl být vysvětlující fenomén, proč je od oligarchů ticho po pěšině – bylo by to určité přiznání nečistých příjmů.

Vrátíme-li se ještě k americkému prezidentu Joe Bidenovi, ten má dost starostí doma se st. zadlužením a silná kritika opozice jde na konto vydávání dolarů (i zbraní) na různé účely ve světě včetně silné podpory Ukrajiny. U ní má ovšem problém, kdy i přes naznačení menších dodávek zbraní a dolarů, nemůže přistoupit k zásadnímu omezení, neb na situaci, v níž se Ukrajina ocitla, mají USA svůj nepřehlédnutelný podíl.

Pohled do střední Evropy, tedy konkrétně na ČR je dosti tristní – sami máme hluboko do kapsy, tedy konkrétně už kolikátý rok vlečeme státní rozpočet se stomilionovými dluhy, ale v podpoře Ukrajiny jsme mezi prvními. M.j. to silně kontrastuje s objevem maďarských celníků, kdy manželka ukrajinského poslance vyvážela v kufrech stovky milionů dolarů, a nebo čerstvá zpráva o zpronevěře 250 milionů hřiven ukrajinskými úředníky při nákupu neprůstřelných vest pro armádu.

Obecně – nebylo tajemstvím, že je na Ukrajině silně rozbujené korupční prostředí a válka to určitě nijak nezměnila, spíše naopak. Rovněž o pěchotních zbraních, které se na Ukrajinu dodaly, jdou hlášky, kde všude je po světě najdeme.

P.S.  V této těžké době snad neuškodí něco málo černého humoru:  „Proto bych se silně  přimlouval za uzamčení Blanických rytířů mnoha zámky – něco na způsob korunovačních klenotů – neb rozdávačný Fiala s Černochovou (za asistence Vystrčila) by je mohli v příští dodávce poslat na Ukrajinu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…