Miroslav Kulhavý: Úřední šiml řehtá hodně nahlas

24.03.2023 11:31 | Glosa

Úvodem musím vyjádřit obdiv desítkám pracovnic u přepážek pro vyhotovení nového řidičského průkazu, protože centrální pracoviště na Pankráci – registr řidičů dopravně správní odbor magistrátu hl. města Prahy – je každodenně zahlcen stovkami klientů.

Miroslav Kulhavý: Úřední šiml řehtá hodně nahlas
Foto: pixabay.com
Popisek: Parkování - ilustrační foto

Získání nového řidičského průkazu je ve dvou procedurách. Nejprve jde o vyhotovení všech náležitostí žádosti včetně fotografie, což delší čas zabere (cca 5 - 10 minut) a odkaz vydaný na závěr je konkrétní datum (za 20 dní), po kterém bude průkaz k vyzvednutí.

Vyhotovení žádosti a po té vydání průkazu mají sice různou řadu čísel, ale kopírují v pořadí čas příchodu na úřad, bez ohledu o jaký úkon jde. Takže na zhotovení žádosti jsem čekal více jak 3 hodiny a na vydání hotového průkazu rovněž přes 3 hodiny, přičemž samotný úkon vydání se vejde cca pod 4 minuty.

1) Proč jen vydání neprobíhá zvlášť třeba u dvou okýnek (z celkových přes 20), což by čekání zkrátilo cca do jedné hodiny. Nebylo by to nefér, protože ti, co jdou vyzvednout hotový průkaz už mají tu první anabázi za sebou.

2) To druhé proč ? je ten největší otazník: po skončení platnosti občanského průkazu se vydání nového děje ve stejném režimu jako ty řidičské průkazy, jenže na rozdíl od nich akce probíhá na pracovištích jednotlivých částí Prahy a samozřejmě v podstatně kratších časech.

Námitka, že magistrát musí mít centrální evidenci neobstojí, protože čas na vyhotovení (i kdyby to bylo o dva dny později) poskytuje dostatečný prostor (20 dní) pro sumarizaci na centrálním pracovišti a na následný rozvoz. Chápu, že se mohou některé radnice bránit, ale ze zrušeného pracoviště na Pankráci by se mohly posílit jednotlivé radnice, tedy hlavně tam, kde to bude potřeba.

Ještě k úvodnímu odstavci; dlouhé čekací doby, zvláště u těch, kteří si museli vzít volno z práce, značně zvyšují nervozitu a jak se říká - lidi jsou různé -a tak pracovnice u přepážek schytávají od neurvalců hrubá slovíčka, aniž na celkovou organizaci mají tvůrčí vliv. I toto by mohlo odpovědné pobídnout ke změně systému.

P.S. Zasláno na pražský Magistrát , pro info také MPMR, MDCR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…