Miroslav Macek: Čínský jüan bude součástí koše hlavních světových měn

02.12.2015 9:58

Středeční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Čínský jüan bude součástí koše hlavních světových měn
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Vedle dolaru, eura, libry a jenu se nyní do koše hlavních světových měn zařadil také čínský jüan, rozhodl Mezinárodní měnový fond (MMF). Šéfka fondu Christine Lagardeová, která byla už před zasedáním pro přijetí jüanu, prohlásila, že jde o mezník v integraci Číny do světového finančního systému. Součástí koše bude čínská měna od října 2016.

Myslím, že toto je zcela nejdůležitější zpráva, ač zapadne v obvyklých mediálních sračkách…

Otevřený dotaz na premiéra Sobotku, který chce vytáhnout z našich kapes 400 milionů korun a poslat je Turecku, aby je použilo na zastavení přílivu uprchlíků do Evropy:

Jaké kontrolní mechanismy použijete, abyste zkontroloval, zda byly peníze opravdu použity k výše zmíněnému účelu a jakým způsobem se bude kontrolovat efektivnost takto použitých peněz?

Městská část Praha 10 myslí na své děti a na to, aby se dostaly na čerstvý vzduch. Platí jim proto školy v přírodě, a dokonce si kvůli tomu před lety pořídila prakticky na hřebenech Krkonoš vlastní hotel se 111 lůžky, za který dala přes 90 milionů korun. Jenže ač vozí děti do svého - a měla by tak výrazně ušetřit , opak je pravdou. Za pobyty ve svém objektu dává o čtvrtinu více, než by pořídila jinde. Kvůli nevýhodné smlouvě navíc musí ve svém vlastním hotelu platit penále 200 korun za každé neobsazené lůžko. A to soukromníkovi, kterému hotel pronajímá za korunu denně.

Tak takovou zprávu dostat obyvatelé Prahy v 15. století, to by byla defenestrace!

Psycholog Jiří Brančík v rozhovoru pro Parlamentní listy:

Jestliže připustíme, že teroristy „něco vyprovokovalo“, a stalo se to na našem území, vina je na nás, je potřeba to napravit… Klasická, omletá manipulace. Mám dokonce podezření, že lidé, kteří kladou tyto otázky, tomu mechanismu věří. Je však jisté, že někdo se dopouští manipulace vědomě. Manipulací totiž lze úspěšně ovládat masy. Vidíme to všude, část společnosti si již na tuto filozofii zvykla - my jsme ti špatní, kteří vypouštějí zplodiny do ovzduší, my jsme ti špatní, kteří se málo integrují do EU, a v tomto případě opět my jsme ti špatní, kteří dráždí vrahy k vraždění. Odpověď tedy zní, my neprovokujeme, my žijeme naším svobodným způsobem života. Pokud ho někdo považuje za špatný, ať žije jinde.

Ondřej Fér v časopisu Týden:

Stydět se dá za leccos, musí to ale být veřejné. Nejlepším místem, kde se zastydět, jsou sociální sítě. Třeba ve facebookových skupinách jako Stydím se za svého prezidenta si lze najít spoustu kamarádů a stydět se společně. Čím více lidí se totiž sejde pohromadě, tím lépe se jim stydí. Zajímavé je, že spousta členů skupiny Stydím se za svého prezidenta je také ve skupině Miloš Zeman není můj prezident. To je trochu matoucí, protože není jasné, za kterého svého prezidenta se vlastně stydí. Na druhou stranu je to jedno, důležité je stydět se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…