Miroslav Macek: Než druhý Varnsdorf, tak raději policie zdiskredituje jednoho ukrajinského kluka

25.05.2012 11:35

Páteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Než druhý Varnsdorf, tak raději policie zdiskredituje jednoho ukrajinského kluka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Být cynik, tak řeknu, že policie chce případ uzavřít za každou cenu a Ukrajince (stejně jako Romy) beztak nemá nikdo rád, takže veřejnost sežere i historku s pádem z balkónu. Výpověď na detektoru lži nevypovídá vůbec o ničem (nelze ji použít jako důkaz v trestním řízení), ale na laickou veřejnost nepochybně zabere. Jako důkaz bych bral třeba znalecký posudek lékařů o tom, jak k poškození vnitřních orgánů kluka došlo (snad lze odlišit zranění způsobená nárazem do zábradlí v sedmém patře od fyzického útoku), ale ničím takovým policisté neargumentovali a ani o rekonstrukci údajného pádu (tedy zda je vůbec možné takto spadnout) nepadlo ani slovo. Rozsah zranění působí na pád z výšky jednoho patra neuvěřitelně, stejně jako skutečnost, že se kluk dokázal na balkónu zachytit.

Chci vidět ten barák, na kterém měl kluk údajně prostocviky provádět, včetně balkónu, na který dopadl, chci vědět, jak se z toho sedmého patra, z cizího balkónu, s tak vážnými zraněními dostal, jak se poté dostal až na místo, odkud zavolal pomoc, chci vědět, jak je možné, že zranění, způsobená údajným napadením, nikdo z lékařů nerozeznal od zranění, způsobených údajným nárazem do zábradlí.

Ani ČT, ani TV Nova, která jinak jezdí za každým křečkem na vodních lyžích, neukázala ani ten barák, kde k tomu mělo dojít, ani žádnou animaci, jak k pádu došlo a na to, jaký prostor věnovla média celému případu, je zachycení "posledního dějství" této kauzy víc než stručné. Rozhodující pro mne bude, zda policisté právní kroky vůči chlapci či svědkům - pro trestný čin křivé výpovědi, například. Protože pokud ne, pak mi příliš důvěryhodné nepřipadá.

Než druhý Varnsdorf, tak raději znedůvěryhodnit jednoho ukrajinského kluka a vše uzavřít s tím, že si to vymyslel. Ostatně ne náhodou se v médiích objevovaly nejrůznější spekulace, z nichž kluk vycházel jako lhář - dobrá příprava veřejnosti, aby ten šok z "vyřešení" celého případu nebyl takový, aby oficiální verze byla snáze akceptovatelná.

Všichni zúčastnění z celé kauzy jen získali: policie vyšetřila případ a zabránila další eskalaci napětí v gádžovsko-romském soužití (druhý Varnsdorf nebude!), z Romů jsou nevinné oběti mediálního lynče, média mohla čtenářům prodat X článků s celou kauzou, vyjma posledního dějství, které bylo třeba rychle odvysílat bez nepříjemných otázek. Jediný, kdo na případu prodělal, je kluk a jeho matka, ale z těch jsou teď takové "svině", že jejich další osud již nikoho zajímat nebude (a identitu svědků z pochopitelných důvodů nezveřejníme). Pokud k napadení (ať už kýmkoli) skutečně došlo, tak na dnešním uzavření případu vydělali i útočníci. Bonusem je možnost, že se kluk i s matkou přestěhují do jiného města a matka tak přijde i o práci na soudu v Břeclavi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Macek

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…