Miroslav Macek: O co dnes Rusku na Ukrajině jde?

23.02.2022 9:01 | Glosa

Středeční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: O co dnes Rusku na Ukrajině jde?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Jen pro osvěžení paměti:
Roku 1922 vznikl Sovětský Svaz, sestávající tehdy ze čtyř svazových republik: Ruské, Běloruské, Ukrajinské a Zakarpatské. Lenin k Ukrajinské administrativně připojil jihovýchodní oblasti, které jí nikdy v rámci Ruského impéria nenáležely. Byla v nich významná ruská města Charkov, Doněck (tehdy Juzovka), Luhansk, Záporoží a další. Charkov byl dokonce až do roku 1934 hlavním městem celé Ukrajinské svazové republiky, až poté se jím stal Kyjev. Po druhé světové válce získal SSSR jako vítěz nad Německem další území. K Ukrajině se tehdy připojilo dalších šest oblastí na západě – jedna z nich na úkor tehdejšího Československa – Podkarpatská Rus - Stalinův dárek Ukrajině. Nakonec v roce 1954 nový vůdce SSSR Nikita Chruščov administrativně připojil poloostrov Krym, který ovšem zůstal autonomní a jeho příslušnost k Ukrajině nebyla zdaleka tak blízká, jako ostatních oblastí.

***

Nord Stream 2 je u ledu, hlásají čerstvé titulky, jako by nebyl u ledu už od té chvíle, co v Berlíně zvítězila ve volbách rudozelená koalice.

***

Pokud přemýšlíte a váháte, o co dnes Rusku na Ukrajině jde, pokusím se Vám napovědět: jde o dokončení zápasu o Krym, dnes o zajištění pozemního přístupu k této důležité námořní vojenské základně (o kterou měli eminentní zájem Američané), tedy o ustavení dvou „nezávislých“ oblastí (historicky ruských), které to Rusku beze zbytku umožní. O zbytek Ukrajiny či nějakou expanzi na západ či sever rozhodně nejde a nepůjde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.