Miroslav Macek: Rozkradený ROP. Podvodníky zavřít, majetek zabavit

22.03.2013 13:51

Páteční glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Rozkradený ROP. Podvodníky zavřít, majetek zabavit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

 

Bruselští úředníci už měli dost podvodů a rozkrádání při rozdělování dotací Regionálním operačním programem Severozápad a odmítli proplatit 2,6 miliardy korun. Ministr financí Kalousek se teď pře s ústeckým a karlovarským hejtmanem, zda mají peníze zaplatit všichni daňoví poplatníci nebo jen z výše uvedených krajů.
 Obojí řešení pokládám za mizerné. Podvodníky zavřít, majetek zabavit (včetně dotovaných soukromých hotelů a jiných dotačních „potřebností“) a jeho rozprodejem snížit ztrátu - také se při té příležitosti ukáže, jak málo se za ty miliardy skutečně pořídilo.
 
 Pokud teď Evropa tvoří 7 % světové populace, vyrábí 25 % světového HDP, ale musí financovat 50 % globálních sociálních výdajů, je zřejmé, že bude muset velmi tvrdě pracovat, aby svou prosperitu a styl života udržela, řekla v rozhovoru pro Financial Times Angela Merkelová.
 Bez osekání rozbředlých sociálních výdajů to ovšem nepůjde, jinak se ti tvrdě pracující udřou a stejně nakonec zchudnou všichni, dodávám. V Německu se však blíží volby, a tak budeme slýchat od Merkelové všelijaká „moudra“ ku chlácholení voličů…
 
 Čtenář glos K. S. (spolu s dalšími) reagoval na pana J. J.:
 Ve Vašich glosách citujete čtenáře J. J., který na závěr píše:
 Závěrem dvě otázky pro stínového žvanila: „Je Vám známo, že ze svých příjmů velká část živnostníků platí DPH a silniční daň? Kolik zaměstnanců, prosím pěkně, platí tyto daně?
 Takto položená otázka je silně zavádějící. Na první daň mohu coby zaměstnanec odpovědět: DPH platím v každém svém nákupu. Narozdíl od živnostníka (plátce daně) si však o tuto DPH nemohu cenu snížit, takže proti živnostníkovi nakupuji např. pohonné hmoty o 21 % dráž (v poměru k jeho ceně). Také pojem "ze svých příjmů velká část živnostníků platí DPH" je na pováženou. Živnostník si stanoví cenu a k té pak připočte příslušnou výši DPH, tedy o tuto daň neplátcům a zaměstnancům zvýší cenu 
 svého zboží, služeb. DPH je pro něj pouhou evidenční položkou, neplatí jí tedy v žádném případě "ze svého", ale vždy do konce dalšího zúčtovacího období ji pro erár drží u sebe.
 Pokud je jen prostředníkem (tedy nakupuje a dále prodává), pak v nákupu obsaženou DPH si zodvodů státu odečítá a v prodeji obsaženou DPH k těmto odvodům přičítá. Zjednodušeně řečeno: odvede státu pouze DPH vypočtenou ze své marže - z rozdílu jeho nákupních a prodejních cen bez DPH. Ovšem i tuto částku mu již někdo zaplatil.
 A pokud by mi za částku 1.800,- Kč roční silniční daně bylo umožněno nakoupit auto (do 1.250 ccm) a DPH by mi stát vrátil, tak jí i jako zaměstnanec budu s radostí platit. A užitkové vozidlo by se mi hodilo. To srovnání se zaměstnanci se tedy J. J. nepovedlo…
 
 A jeden nekorektní na závěr:
 Pokladník charitativní organizace zavolal nejbohatšímu advokátovi ve městě:
 "Zjistili jsme, že ačkoli vyděláváte ročně nejméně 10 milionů, nedal jste žádný příspěvek na dobročinné účely. Nemyslíte, že byste měl udělat něco ve prospěch spoluobčanů?"
 Advokát se na chvilku zarazil a odpověděl: "A když jste si zjišťovali mé příjmy, zjistili jste přitom také že moje matka umírá na vleklou nemoc a lékařské účty několikrát převyšují její roční příjem?"
 Pokladník v rozpacích zamumlal: "No... to jsme nevěděli."
 "A víte, že muj bratr, invalidní vojenský vysloužilec, je slepý a je odkázán na kolečkové křeslo?"
 Pokladník opět vykoktal omluvu, ale právník mu skočil do řeči:
 "A víte, že manžel mé sestry zahynul při dopravní nehodě a zanechal ji se třemi dětmi bez halíře?"
 Zdeptaný pokladník mohl jen říci: "Neměl jsem ani tušení...."
 Právník ho znovu přeruší: "A to si opravdu myslíte, že když jsem těmhle třem nedal ani vindru, tak že vám nějaké peníze dám?"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: viditelny-macek.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla