Miroslav Macek: Tomu říkám „nezávislost“ médií! Na zvracení…

29.12.2022 14:57 | Glosa

Čtvrteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Tomu říkám „nezávislost“ médií! Na zvracení…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Vládní zmocněnec pro oblast médií a dezinformací Michal Klíma zveřejnil návrh zákona, na základě kterého by měla nezávislá média dostávat 100 milionů dotací ročně a factheckingové neziskovky 50 milionů ročně.
Tak tomu říkám „nezávislost“ medií! Na zvracení…

***

Hlavní dopisovatel britského listu The Independent z USA Andrew Buncombe nadepsal svůj příspěvek:
„Je načase přestat předstírat, že to, co se děje na Ukrajině je něco jiného, než americká proxy válka.“

***

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45033 lidí

Týdeník Hrot:
Rok 2022 v ekonomice: nadějné vyhlídky zabila Putinova válka.
Dodávám:
Což je nesmysl. Nadějné vyhlídky zabila reakce USA a jejích západních spojenců včetně nás na konflikt Ruska s Ukrajinou, který byl prohlášen za naši válku.

***

V ukrajinském Izjumu přejmenovali Vysockého ulici, pojmenovanou po slavném ruském zpěvákovi a básníkovi Vladimiru Vysockém, velmi populárním i u nás, na ulici Steva Jobse.
Co na to naše kulturní fronta? Nastane obvyklé mlčení?

***

Alternativní projev prezidenta Zemana:

Vážení a milí spoluobčané,

je to letos bohužel naposledy, co můžete pohlédnout do mé milé mírné tváře, na mé bledé líce plné vrásků a nahlédnout do moudrého oka, v němž je tolik dobroty a lásky.

Pro novinářské nuly a různé neschopné závistivce dodávám, že jde o citát z Nerudovy Babičky, vlevo dole.

Nezoufejte však, neboť nepominutelné stopy mé více než třicetileté politické práce vás budou doprovázet žitím ještě drahný čas. Sice jsem se v politice, jak jsem ostatně sám hrdě přiznal, častokrát mýlil, ale mé omyly se vždy ukázaly být lepším řešením, takže jsem se vlastně nemýlil.

Pokud jde o aktuální události, ačkoliv jsem byl vždy stoupenec korektních ekonomických vztahů s Ruskou federací, musí jít vaše ekonomické zájmy a starosti stranou, protože zájmy zbrojařů, naftařů, plynařů, bankéřů a mnohých politiků jsou pochopitelně mnohem důležitější, neboť jen oni ochrání celosvětovou, a tedy i naši bezpečnost, a přimějí Rusko, aby území Ukrajiny opustilo. Území naší republiky však jistě neopustí ani po skončení války Ukrajinci, neboť je k ukrajinizaci naší společnosti, kultury a ekonomiky nezbytně potřebujeme.

Druhým problémem, který jsme museli v tomto roce řešit, byla energetická krize. Pokud souhlasíte se mnou, že opomíjeným faktorem růstu cen energií je zelený fanatismus, zavírání německých atomových elektráren a rozšiřování emisních povolenek, máte sice pravdu, ale nic s tím nenaděláte, protože naše vlády už od dob, co jsem se stal premiérem, vždy nakonec skáčí, jak Brusel a Berlín pískají, neboť dotace jsou holt dotace a o možnost jejich rozdělování se přece žádný politik nedá připravit.

Třetím a posledním problémem je inflace, kterou způsobuje hlavně zvyšování úrokových sazeb centrální bankou, jak říká profesor Švejnar, a nikoli neustálé letité utrácení neexistujících peněz, a to jak na podporu zbytných neziskových organizací, přebujelého úřednictva a plýtvavého státního aparátu, stejně tak jako na předvolební uplácení voličstva, jak se vám snaží namluvit někteří rádoby ekonomové v čele s Václavem Klausem.

A nyní už mi dovolte, abych přešel k hodnocení svých třiceti dvou let v politice. Ne, nebojte se, nebudu vás zatěžovat dlouhým výčtem, jen stručně podotknu, že nebýt tohoto mého působení v politice, byli bychom zaostalou, nesamostatnou, chudou zemí a nikoli středoevropským tygrem, ve kterého jsem naši zemi proměnil. Ale abych nebyl příliš egoistickým, částečně se na tom podíleli i další členové mé milované sociální demokracie, Špidla, Benešová, Sobotka, Rath, Maláčová a pár dalších skvělých politiků.

Milí přátelé, po 8. březnu odejdu do starobního důchodu, se kterým stejně jako vy navzdory Putinovi hravě vyjdu. Občas jsem se setkával se závistivými a zakomplexovanými nulami, ať už mezi politickými komentátory, mezi neúspěšnými politiky i jinde. Na ty samozřejmě ihned zapomenu a vystačím si se zrcadlem.

Moji milí, je čas se rozloučit. A jak jinak, že slovy básníka.

Prezident sic bude nový,
ať už Pavel nebo Babiš,
obdivu však k Zemanovi,
přetěžko se někdy zbavíš.

Sbohem a trenýrky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…