Miroslav Macek: USA nebo NATO to rozhodně nebyly

29.03.2023 10:02 | Glosa

Středeční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: USA nebo NATO to rozhodně nebyly
Foto: Archiv PL
Popisek: Miroslav Macek

Rada bezpečnosti OSN neschválila rezoluci o zřízení komise pro vyšetřování diverzí na plynovodech Nord Stream.
To dá rozum, vždyť je přece vše jasné: USA nebo NATO to rozhodně nebyly.

***

Maďarská diplomacie kritizuje potlačování jazykových práv maďarské menšiny v Zakarpatské oblasti na Ukrajině. Dokud se lidskoprávní situace nezlepší, plánuje blokovat integraci Kyjeva do evropských a transatlantických struktur, uvedl ministr zahraničních věcí Maďarska Péter Szijjárto.
Dodávám:
Ti Maďaři jsou nepoučitelní! Jako by nevěděli, že v případě Ukrajiny spousta samozřejmostí neplatí a je jim předem odpuštěno, protože nebýt jich, ruská vojska by už byla, jak se vyjádřili mnozí politici v Lisabonu a u kanálu La Manche, že ano?

***

Stávka dopravních odborů téměř paralyzovala veřejnou dopravu v Německu. Zaměstnanci žádají zvýšení platů
Německo chystá v příštích letech pětinásobně zvýšit vojenskou pomoc Ukrajině ze 3 miliard eur na 15 miliard.

***

Tomáš Pergler na SeznamZprávy:
Rusko v obsazených částech Ukrajiny mohutně opravuje, buduje a poskytuje vysoké penze. Uplácí tím obyvatele a permanentní kampaní se je snaží přimět k přijetí ruského občanství.

***

Charles Hugh Smith, autor několika knih o investování:
V době, kdy jsou peníze levné, tak poptávka po bezpečných aktivech vyžene jejich cenu „až na Měsíc“. Kromě toho také stoupá cena spekulativních aktiv. A co se stane? Zvýšená cena aktiv slouží jako zástava, což umožňuje další zadlužování, které je stále vnímáno jako bezpečné. Jde ovšem o bezpečí iluzorní, stojící na ceně odvozené z investiční bubliny vyvolané dostupností půjček.
Když se schopnost půjčovat si vyčerpá, tak už ceny dál nerostou, začnou klesat, a tím celá bublina splaskne. S klesající cenou ovšem padají i ceny zástav, vůči kterým byl dluh vytvořen, což pošle ke dnu věřitele. Tento proces je nevyhnutelný a žádná měnová politika centrální banky ho nezastaví.
„Je mi líto, ale globální bankrot je již zpečetěn. Příliš mnoho dluhů bylo navršeno na neexistující zástavy a příjmy plynoucí z růstu aktiv v bublině (například kapitálové zisky, daně z rozvoje atd.). Asymetrie je nyní tak extrémní, že i mírný pokles ocenění aktiv/kolaterálu v důsledku obyčejné recese hospodářského cyklu vyvolané zpřísněním finančních podmínek vyvolá kolaps všeobjímající bubliny a hory globálního dluhu spočívajícího na větrem rozfoukaných píscích neexistujícího kolaterálu.“
29. března 1943 Ukrajinská povstalecká armáda (banderovci) povraždila vo Volyni 150 Poláků.

***

29. března 1973 opustili poslední američtí vojáci Vietnam.
Nejnižší odhad vietnamských obětí činí 1,5 milionu lidí. Americká chemická zbraň Agent Orange, která ničila porost a kontaminovala půdu, zasáhla přes 4 miliony obyvatel Vietnamu, z toho tři čtvrtiny trpí nemocemi a defekty. Látka jim poškodila přímo genetickou výbavu, proto se oběti trpící těmito příznaky rodí dodnes. Nevybuchlá munice zabila od roku 1975 více než 42 tisíc lidí.
Při leteckém bombardování Severního Vietnamu v letech 1965 až 1968, nazvaném Operace Rolling Thunder, zemřelo až 182 000 severovietnamských civilistů. Odhaduje se, že při americkém bombardování Laosu zahynulo až 350 000 civilistů.

Převzato se svolením autora z webu www.viditelny-macek.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Středověk trvá

15:57 Ladislav Jakl: Středověk trvá

Denní glosa Ladislava Jakla