Miroslav Novák: ČNB pošesté v řadě drží úrokové sazby beze změny

30.03.2023 9:32 | Komentář

Dnešní zasedání bankovní rady ČNB nijak nepřekvapilo. Úrokové sazby zůstaly opět beze změny, tj. hlavní sazba na 7,00 %, když šest centrálních bankéřů hlasovalo pro neměnné sazby a jen jeden (téměř jistě T. Holub) pro zvýšení na 7,25 %. Sazby se zvyšovaly naposledy loni v červnu a s tím jak na začátku února bankovní radu opustil M. Mora, se jestřábí křídlo v bankovní radě ztenčilo výlučně na T. Holuba. Nic se nemění ani na tom, že si ČNB vyhrazuje právo i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny. Pro doplnění, naposledy ČNB intervenovala loni v říjnu.

Miroslav Novák: ČNB pošesté v řadě drží úrokové sazby beze změny
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Na tiskové konferenci guvernér A. Michl nevyloučil, že bankovní rada může v květnu úrokové sazby zvýšit. Lze si vůbec představit, že by bankovní rada ještě úrokové sazby zvýšila? Teoreticky ano. Impulsem by v tomto případě byl rychlejší růst mezd, který by bankovní rada vyhodnotila jako příliš vysoký pro rozjetí tzv. mzdově-inflační spirály. Nevýhodou je, že oficiální data o vývoji mezd mají poměrně velké časové zpoždění. Vývoj mezd za letošní 1. čtvrtletí bude zveřejněn až v červnu. Zároveň však máme k dispozici i statistiky, které ukazují, jaký je mzdový vývoj v některých sektorech. Např. v průmyslu v lednu mzdy rostly v průměru meziročně o 11,9 % a ve stavebnictví dokonce o 14,9 %. Zjednodušeně, čím rychleji porostou mzdy oproti prognóze ČNB, tím větší šance, že ČNB v květnu nebo v červnu sazby ještě mírně zvýší. Na rovinu si však přiznejme, že pravděpodobnost tohoto kroku je velmi nízká.

Za pozornost stálo i to, že se A. Michl vymezil proti trajektorii výnosové křivky, když finanční trh očekává, že ČNB začne sazby snižovat již letos ve 3. čtvrtletí. A na druhé straně A. Michl kvitoval silnou korunu s dovětkem, že by bankovní radě nevadila ještě silnější koruna. Jak vymezení se proti dřívějšímu snížení sazeb, tak i kvitování silné koruny lze chápat do určité míry i jako verbální intervenci na podporu české měny. Není proto překvapivé, že koruna po tiskové konferenci vůči euru posílila pod hladinu 23,60 CZK/EUR.

Suma sumárum dnešní zasedání bankovní rady ČNB nic nového a objevného nepřineslo, což umocnil tradičně i na slovo skoupý A. Michl. I nadále očekávám, že ČNB začne úrokové sazby snižovat teprve letos ve 4. čtvrtletí a to jen marginálně – hlavní sazbu na 6,50 % ze současných 7 %. A kvazi intervenční režim ČNB zachová rovněž minimálně do 4. čtvrtletí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…