Miroslav Novák: ČNB zřetelně signalizuje, že hodlá pokračovat ve svižném zvyšování úrokových sazeb i ve 2. polovině letošního roku

06.08.2021 19:48 | Komentář

Včerejší výsledek zasedání ČNB podle mě jednoznačně potvrzuje, že bankovní rada je připravena i nadcházejících zasedáních zvyšovat sazby a pokračovat tak v nastartovaném cyklu utahování měnové politiky.

Miroslav Novák: ČNB zřetelně signalizuje, že hodlá pokračovat ve svižném zvyšování úrokových sazeb i ve 2. polovině letošního roku
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Rozšiřující se úrokový diferenciál mezi korunovými a eurovými sazbami tak bude vytvářet vhodné podmínky pro další posilování koruny ve druhé polovině letošního roku.

Anketa

Kolik dle vás existuje pohlaví?

98%
hlasovalo: 18865 lidí

Jednoznačně se zvyšuje pravděpodobnost, že koruna bude v brzké době testovat hranici 25 CZK/EUR. K tomu by měl pomáhat i fakt, že ČNB již neočekává, že pandemie bude mít výraznější a dlouhodobější negativní dopad pandemie na domácí ekonomickou aktivitu.

Bankovní rada ČNB v souladu s předpoklady na dnešním zasedání přistoupila již ke druhému zvýšení hlavní úrokové sazby v řadě. Konkrétně byla dvoutýdenní repo sazba zvýšena o 0,25 p.b. na 0,75 %.

Klíčové bylo vyznění tiskové konference. J. Rusnok s ohledem na novou makroekonomickou prognózou naznačil, že na současné i budoucí inflační tlaky je bankovní rada připravena reagovat zvyšováním úrokových sazeb na každém po sobě jdoucím měnověpolitickém zasedání v letošním roce. To by znamenalo, že v závěru letošního roku by dvoutýdenní repo sazba činila 1,50 %.

Nová makroekonomická prognóza zlepšila výrazně výhled na růst HDP v letošním roce a to na 3,5 % oproti jarním 1,2 %.  ČNB počítá i s výraznějším zrychlením spotřebitelské inflace ke 4 % v závěru letošního a na začátku příštího roku a rovněž očekává posílení koruny vůči euru pod 25 CZK/EUR na přelomu letošního a příštího roku. Překvapivý není ani signalizovaný rychlejší růst tržních úrokových sazeb 3M PRIBOR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka